Nyári kedvenceink, a gyümölcskosárkák

Régi és új. Porhanyós, omlós tészta és zamatos gyümölcs. No és egy kis krém, mert krémesen édes az Élet. Mi az?

természetesen a gyümölcskosárkák, melyekre emlékezhetünk még Nagymamáink idejéből is, amikor látogatóba mentünk vidékre… vagy éppen a városba.

Szerintem ez a sütemény igencsak ízletes, küllemére tekintve franciás eleganciával bíró kecses kis kompozíció. Jó enni, jó készíteni, jól is néz ki.. mi kell még? 🙂

Hát jó sok sütőforma! 🙂

Receptjénél pedig semmi sem legyen könnyebb, Minden Kedves Látogatóm biztosan ismeri az igazi Linzer-arányokat.

Én a következőkkel dolgoztam:

-30 dkg liszt

-20 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-2 db tojássárgája

Lisztet a vajjal és porcukorral elmorzsolom, majd a sárgájákkal összegyúrom szép egyenletes tésztává. Nem gyúrom sokáig, mert törni fog, és nem is lisztezem túl.

Formákat kikenem olajjal, majd kb. 4-5 mm-esre kinyújtom a tésztát, és pogácsa szaggatóval kiszúrom. (Ügyeljünk a kosárkák méretéhez igazodva a kiszúró méretével. Az én formáim kb. 5-6,5 cm-esek.

Ha kész vagyok a kiszúrással, a köröket a formákba egyengetem, és közepes lángon megsütöm őket előmelegített sütőben. (kb. 175 fokon.)

Miután kihűlt, magától kifordul a kosárka a formából.

Tölthetjük bármivel, én most 250 g mascarpone-t kevertem ki ízlés szerint házi sárgabaracklekvárral, de van itt nutellás kosárka is eperrel. 🙂

Díszítjük. Gyönyörködünk, örömködünk, jó étvággyal elfogyasztjuk.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »