angyalgalushka

Teljes kiőrlésű kovászos Búzakenyér

Mostanában valahogy több magyar népzenét hallgatok… rendszeres vendég a hangszórómban Sebestyén Márta és a Muzsikás népzenei együttes, s még más magyar népzenei előadók, és modern átírók. Úgy érzem, inspirálóan hatnak ezek a dallamok a lelki világomra, s a kenyérsütést is egyfajta “népművészethez” sorolom, hiszen az igazi kenyérsütést nagyanyáinkkal, s korábbi őseinkkel hozzuk egy vonalba. 🙂… Tovább »

Régi Nürnberg-i (?) mézeskalács

Szerettem volna kipróbálni egy fűszeres, illatos mézeskalács  receptet, hiszen eddig minden Ünnepen a Mama receptje van sütve, s hozzáteszem, messze az Ő receptje a legkedvesebb mézes-receptem, mivel szép emlékeket idéz fel bennem. 🙂 De még kisebb koromban kaptam Anyutól egy csodálatos könyvet, melynek címe nemes egyszerűséggel: Karácsony. Minden, ami az ünnepet megelőzi, kezdve Szent Márton-ünnepétől… Tovább »

Kolbászos-savanyú káposztás gazdag zöldséglevesem

Imádom a vegyes zöldséglevest kolbásszal. Ilyen télies időben kimondottan vágyom a jó, ízletes forró “erőlevesekre”, így gyakran a fazékba kerül egy kazalnyi zöldség, és egy kisebb karikákra vágott kolbász. Október végén pedig megkezdődik az igazi téli varázs számomra, és ennek egyik fő egészségforrása a savanyított káposzta. Még ezt is belefőzöm a levesbe ha úgy adódik… Tovább »

Szuper és fontos írás a KOVÁSZ-ról

Úgy döntöttem, hogy az alábbi linket egy az egyben beillesztem ide, a Food & Wine-tól hiszen ennyire tökéletesen talán nem is tudnék összeszedni sehonnan az ősi, természetes Kovászról. Tegnap elkészült a 11. kenyérkém, nem lett tökéletes, mert túl is kelt, -úgy látszik nem tetszett neki a radiátor 1-es fokozata hosszas ideig, s nem is figyeltem… Tovább »

Szilvás-diós rakottas

Szia Ősz! 🙂 Ahogy ma reggel kipillantottam az ablakon  a ház előtti nagy fa levelei már gyors iramban kezdenek sárgulni. Szinte egyik napról a másikra.  S persze mindig az adott évszak a kedvencem, de ha mélyen magamba nézek, akkor az Ősz az igazi, s majdan a varázslatos December. Ilyenkor oly jólesik egy jó meleg habfürdő,… Tovább »

Búza-rozs mix kovászos kenyér

Tegnap, vasárnap megsütöttem a 10. kenyérkét, ismét visszatérve a kovászhoz. Csakis a liszt, víz és a só. Elégedett voltam az eredménnyel, egy -számomra- igen szép és majdhogynem az eddigi legfinomabb kenyeret sikerült sütnöm. 🙂 Hihetetlen hogy a teljes kiőrlésű rozsnak mekkora “ereje” van, tisztára rozskenyér, szinte nem is érezhető benne a búzaliszt jelenléte. Majd’ kicsattan… Tovább »

Zöld pesztós kenyér

Lassan a vasárnapok rítusa lesz hogy valami új színt vigyek a hétvégémbe, hiszen ekkor van legtöbb időm valamit kisütni. A természetes kovász most “alszik” a hűtőben, de hamarosan ismét szeretnék vele sütni, csak előtte kis kitérőt teszek az élesztős -gyors- kenyerek világába. Igen, sok helyen hallani-olvasni hogy egészségtelen, de még így is sokkal “tisztább”, mint… Tovább »

Magos-rozsos kenyér

Ma ismét a kenyérkéé volt a főszerep, de ezen az esős vasárnapon inkább a gyorsabb kenyérváltozatot választottam, így jókora darab élesztővel turbóztam fel. Ennek a kis turpisságnak az ellenére mégis egy szép, ropogós héjú, ízes-magos házi kenyér készült. Van úgy, hogy nincs időnk, kedvünk a kovásszal bíbelődni, ilyenkor jól jön egy kis élesztő ha gyorsan szeretnénk… Tovább »

Mézes-diós sült camambert

Bár még nincs itt az igazi Ősz, azért engem a szele már megérintett, és már kezdem is a sort ezzel az egyszerű, sütőben sült finomsággal. 🙂 Jó-jó, persze, szeretem a tavaszt, és a nyarat is, mégis az Ősz és a Tél a szívem csücskei annak ellenére, hogy rettentően fázós vagyok. De egyszerűen nem tudom nem… Tovább »

Őszies étcsokoládé tallérok

Nagyon-nagyon szeretem a csokoládét, de azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül, és néha kedvem támad ügyeskedni ezzel a különlegesen szép és elegáns, titokzatos “anyaggal” , habár igen kényes, nem könnyű jól kikészíteni -főleg itthoni, egyszerű körülmények közt- a csokit. Én táblás csokit vettem még eddig, és ezt próbáltam temperálni, azaz kikészíteni, “edzeni” a csokit, hogy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!