Szándékosan írtam csupa nagybetűvel a címadó sort, mert a blog elkészülte óta erre a bejegyzésre várok, és bár jól sikerültek a mézeskalácsok, szentül hiszem, hogy mindig van hová fejlődni, még e téren is. Emlékszem, amikor kislány voltam Mama sütötte a mézeskalácsokat egy évben kétszer: mert nekünk két igazi Ünnep volt: a Karácsony és a Húsvét. Ezen két ünnepen szinte biztosan az asztalra került a fahéjasan-mézesen illatozó, mennyei sütemény, A Mézeskalács. Számomra azóta is ,,Szent,,. Nagymamám soha nem ízesítette különböző fűszerekkel, csakis fahéjat tett bele, és én is maradok ennél a kevésbé aromás, ám végtelenül szerény és gyöngéd, angyali ízkompozíciónál. Nekem ez AZ IGAZI. 🙂 Persze kedvelem a többi mézes-fűszer keveréket alkotó fűszer-elemet is, hiszen rajongok az erős és fűszeres illatokért, de nálam a Mézeskalács az csakis az ,,angyali kettős,, lehet. Azt nem mondom, hogy sosem fogok fűszeres mézest sütni, de abban biztos vagyok, hogy többször maradok a hagyományos Mama-receptnél. Órákat tudnék zengeni…
de inkább következzen maga a Recept:
-0,5 kg méz
-0,5 kg porcukor
-6 egész tojás
-3 ek. szódabikarbóna
-1-2 tk. őrölt fahéj (én mondjuk egy egész tasakot is belegyúrok, imádom 🙂 )
-kb. 1 kg liszt (plusz egy kevéske, hogy gyúrható legyen)
Hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrom, pihentetem hűtőben. Idén vagy egy héttel előtte begyúrtam, és hagytam ,,érlelődni,,. Színén láttam leginkább, hogy összeértek az elemek. 🙂
Lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom (ki hogyan, mennyire vékonyra szokta), kiszúró formákkal kiszaggatom, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 10 percig sütöm – recept szerint. (Én azt éreztem, ez a sütő itt, ahol jelenleg lakom, kevesebb mint 10 perc alatt is megsütötte.) Ha kihűltek a formák, lehet is díszíteni, vagy natúran hagyni. Mindenhogyan csodás. Én némelyiket sütés előtt lekentem felvert egész tojással, hogy szép fényes legyen. Van amelyikbe diót, mogyorót nyomtam sütés előtt. Bárki kedve, és ízlése szerint variálhatja olajos magvakkal. Szenteste az Égi Angyalok is biztosan mézeskalácsot esznek. 🙂