Ma márványkuglófot sütöttem, ez volt a vasárnapi desszert nálunk. 🙂 Azt hiszem senkinek nem kell bemutatnom, hiszen annyiféle recept elérhető az interneten, a különböző süteményes könyveken át egészen a megsárgult nagymama-féle receptesfüzetekig, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző receptúrát.
Én is szintén kutattam erre-arra, és ezen receptúra fogott meg leginkább. Egyszerű kelt tésztás recept, melyet bátran módosíthatunk, ha pl. elhagyjuk a kakaót, és helyette kandírozott gyümölcsöt, vagy vanília kikapart magját gyúrjuk a tésztánkba. Egy recept, mégis számtalan változat.
Nos tehát, süssünk-süssünk finomat. 🙂
Kelt márványkuglóf:
-8 dkg vaj (plusz a formához)
-40 dkg liszt (plusz a formához)
-csipet só
-2 dl tej
-6 dkg porcukor
-3 dkg friss élesztő
-2 tojás sárgája
-1 ek. cukrozatlan kakaópor
-és porcukor a díszítéshez.
Tejet meglangyosítom, és eldolgozom benne a tojás sárgákat, és az élesztőt.
Hozzáadom a lisztet és a bele kevert porcukrot és sót. Elkezdem összedolgozni, majd ha nagyjából összeállt a tésztánk, hozzáadjuk a puha vajat.
Sima, szép tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük.
Ha megkelt, kettéosztjuk, és az egyik felébe belegyúrjuk az egy evőkanál kakaóport.
Ha ezzel készen vagyunk, kisodorjuk őket, hogy összefonva a két tésztát egy koszorút alakíthassunk, melyet a kivajazott-kilisztezett kuglóf formába helyezünk szépen, és ismét letakarva kelesztjük.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Tű -vagy késpróbával ellenőrizzük.
Amikor langyosra hűlt akkor borítottam ki alátörlőpapírozott fa táblára, de akinek van bármi rácsa, gitterrácsa, esetleg mikróhoz grillrácsa, arra borítsa ki, és nem fog alá ,,izzadni,, 🙂 (igaz az enyém sem tette… 😉 )
Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral a tetejét, de akár olvasztott csokival is leönthetjük, vagy nutellával lekenhetjük, és díszíthetjük csokidarabkákkal, -kis kekszekkel, cukrokkal, gyümölccsel… stb. 🙂
Jó étvágyat.