Márványkuglóf, egy klasszikus finomság

Ma márványkuglófot sütöttem, ez volt a vasárnapi desszert nálunk. 🙂 Azt hiszem senkinek nem kell bemutatnom, hiszen annyiféle recept elérhető az interneten, a különböző süteményes könyveken át egészen a megsárgult nagymama-féle receptesfüzetekig, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző receptúrát.

Én is szintén kutattam erre-arra, és ezen receptúra fogott meg leginkább. Egyszerű kelt tésztás recept, melyet bátran módosíthatunk, ha pl. elhagyjuk a kakaót, és helyette kandírozott gyümölcsöt, vagy vanília kikapart magját gyúrjuk a tésztánkba. Egy recept, mégis számtalan változat.

Nos tehát, süssünk-süssünk finomat. 🙂

Kelt márványkuglóf:

-8 dkg vaj (plusz a formához)

-40 dkg liszt (plusz a formához)

-csipet só

-2 dl tej

-6 dkg porcukor

-3 dkg friss élesztő

-2 tojás sárgája

-1 ek. cukrozatlan kakaópor

-és porcukor a díszítéshez.

Tejet meglangyosítom, és eldolgozom benne a tojás sárgákat, és az élesztőt.

Hozzáadom a lisztet és a bele kevert porcukrot és sót. Elkezdem összedolgozni, majd ha nagyjából összeállt a tésztánk, hozzáadjuk a puha vajat.

Sima, szép tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük.

Ha megkelt, kettéosztjuk, és az egyik felébe belegyúrjuk az egy evőkanál kakaóport.

Ha ezzel készen vagyunk, kisodorjuk őket, hogy összefonva a két tésztát egy koszorút alakíthassunk, melyet a kivajazott-kilisztezett kuglóf formába helyezünk szépen, és ismét letakarva kelesztjük.

Előmelegített sütőben 160 fokon kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Tű -vagy késpróbával ellenőrizzük.

Amikor langyosra hűlt akkor borítottam ki alátörlőpapírozott fa táblára, de akinek van bármi rácsa, gitterrácsa, esetleg mikróhoz grillrácsa, arra borítsa ki, és nem fog alá ,,izzadni,, 🙂 (igaz az enyém sem tette… 😉 )

Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral a tetejét, de akár olvasztott csokival is leönthetjük, vagy nutellával lekenhetjük, és díszíthetjük csokidarabkákkal, -kis kekszekkel, cukrokkal, gyümölccsel… stb. 🙂

Jó étvágyat.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »