Körtés-vaníliás-kakaós kevert kuglóf – első őszi fuvallat.

Régóta terveztem hogy kuglófot kéne sütni, és sajnos sokáig gondolkodtam rajta, majd ez a költözés is felborította a kis életemet, de azt hiszem mától rendeződni látszanak a dolgok, mert felavattam az új sütőformámat: a vágyott kuglófformát.

És mivel minden szépségével beköszöntött az ősz, újra beköszönt az életünkbe a forró tea, kakaó, vastag pulóver és sál, mi sem kellemesebb mint egy finom omlós félig kakaós, félig vaníliás kuglóf az ősz első hírnökével (számomra első): a zamatos körtével. 🙂

Lássunk neki hamarjában. 😉

Körtés-vaníliás-kakaós kevert kuglóf: (12 szelet kb.)

-24 dkg liszt

-22 dkg vaj

-22 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

-4 egész tojás

-tészta felébe 2 csapott ek. kakaópor

-1-1,5 db feldarabolt körte

-12 g sütőpor

Lisztet a sütőporral elkeverem.

Vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd beleütöm a tojásokat, és tovább habosítom.

A tészta felét az előre kivajazott-kilisztezett formába kanalazom, és elegyengetem szépen, én a tésztát a szélére fel-fel húztam, hogy márványos hatása legyen, majd beleszórtam a körtedarabokat, és erre a maradék tésztát, MELYBE a két csapott evőkanál kakaóport előzőleg belekevertem.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöttem.

(Tanulság: Forgassátok meg lisztben a gyümölcsdarabokat, úgy nem fog az aljára lesüllyedni.)

Ha kihűlt kifordítom a formából, hagyom pihenni a levegőn is a forma nélkül már, majd tálalás előtt porcukorral és/vagy cukrozott kakaóporral meghintjük a tetejét, és tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok. 🙂

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »