Könnyű, nyári, magyaros: a lecsó

Nálam ha nyár, akkor vagy hidegen, vagy melegen, de mindenek előtt a lecsó az egyik kiemelt kedvenc ételem. Szeretem mert magyaros, paradicsomos, ízes. Előszeretettel szeretem készíteni az otthonról hozott, saját nevelésű malac húsos, füstölt szalonnáját a hagyma alá tenni, és a kisülő szalonnazsíron megpirongatom egy kicsit a felaprózott vöröshagymát. 🙂 Mondhatom, igazán mennyei, akár még így is egy karéj friss kenyércsücsökkel.

A paradicsomot pedig a nyár első osztályú zöldségének tartom, mely erősíti a jókedvet, és pillanatok alatt elrepülhetünk vele mediterrán-világokba, ha egy kis oregánót, vagy olajbogyót teszünk hozzá.

Egy kis rozmaringgal is tökéletes lehet, viszont én a jól bevált magyaros verziót kedvelem, így viszonylag jól borsozom (őrölt feketebors), köménymagozom (őrölt kömény).

Hozzávalók terén mindent ízlés, és a készítendő étel tervezett mennyiséget számítva osztom-szorzom az alapanyagokat, de általában ezekkel a mennyiségekkel dolgozom:

-2 kisebb, vagy 1 közepes vöröshagyma

-ízlés szerinti felcsíkozott füstölt húsos szalonna

(Szalonnán a hagymát megpirítom.)

-2-3 paradicsom (nagyságtól függően)

-1 kisebb TV-paprika

(A szalonnás hagymához adom az előzőleg felkockázott paradicsomokat és a paprikát.)

-só, őrölt fekete bors, őrölt kömény

(Ízlés szerint fűszerezem.)

-Plusz:

1 egész tojást a végén beleütve, jól elkavarva, majd rottyantok egyet rajta, és kész 🙂

Meleg ételként, de a nyári hőségben hidegen is megállja a helyét akár mint ebéd, vagy könnyed vacsora. Aki szerezi mártogatni, egy-két szelet friss kenyérrel kiegészítve igazán jól lehet lakni vele.

Jó étvágyat kívánok 🙂

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »