Nálam ha nyár, akkor vagy hidegen, vagy melegen, de mindenek előtt a lecsó az egyik kiemelt kedvenc ételem. Szeretem mert magyaros, paradicsomos, ízes. Előszeretettel szeretem készíteni az otthonról hozott, saját nevelésű malac húsos, füstölt szalonnáját a hagyma alá tenni, és a kisülő szalonnazsíron megpirongatom egy kicsit a felaprózott vöröshagymát. 🙂 Mondhatom, igazán mennyei, akár még így is egy karéj friss kenyércsücsökkel.
A paradicsomot pedig a nyár első osztályú zöldségének tartom, mely erősíti a jókedvet, és pillanatok alatt elrepülhetünk vele mediterrán-világokba, ha egy kis oregánót, vagy olajbogyót teszünk hozzá.
Egy kis rozmaringgal is tökéletes lehet, viszont én a jól bevált magyaros verziót kedvelem, így viszonylag jól borsozom (őrölt feketebors), köménymagozom (őrölt kömény).
Hozzávalók terén mindent ízlés, és a készítendő étel tervezett mennyiséget számítva osztom-szorzom az alapanyagokat, de általában ezekkel a mennyiségekkel dolgozom:
-2 kisebb, vagy 1 közepes vöröshagyma
-ízlés szerinti felcsíkozott füstölt húsos szalonna
(Szalonnán a hagymát megpirítom.)
-2-3 paradicsom (nagyságtól függően)
-1 kisebb TV-paprika
(A szalonnás hagymához adom az előzőleg felkockázott paradicsomokat és a paprikát.)
-só, őrölt fekete bors, őrölt kömény
(Ízlés szerint fűszerezem.)
-Plusz:
1 egész tojást a végén beleütve, jól elkavarva, majd rottyantok egyet rajta, és kész 🙂
Meleg ételként, de a nyári hőségben hidegen is megállja a helyét akár mint ebéd, vagy könnyed vacsora. Aki szerezi mártogatni, egy-két szelet friss kenyérrel kiegészítve igazán jól lehet lakni vele.
Jó étvágyat kívánok 🙂