Jászsági ,,vízen kullogó,,

Ma egy jászsági, népi süteménykülönlegességet hoztam a blogra, melynek az a különlegessége, hogy NEM a meleg és nyirkos levegő hatására kel meg, hanem be kell egy ,,nemsajnálatos,, kendőbe csomagolva HIDEG vízbe kell lógatni, és amikor feljön a víz tetejére, akkor lehet tovább dolgozni vele.

Izgalmas ugye? 🙂

Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a recept, mely lehet néhány Kedves Látogatómnak nem is nagy újdonság.

Vízen kullogó:

-1 dl tej

-2 dkg élesztő

-50 dkg liszt

-10 dkg vaj

-2 tojássárgája

-pici só

-2 dl tejföl

-kristálycukor

-citrom reszelt héja

Az 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sárgájákat, a sót, citromhéjat és a 2 dl tejfölt. Jól kidolgozzuk.

Egy tiszta asztalkendőt liszttel meghintünk, és a tésztát lazán belekötjük, úgy, hogy legyen elegendő helye növekedni. Fakanál nyelére felfüggesztve, hideg vízzel teli fazékba tesszük, és addig hagyjuk benne, míg feljön a víz tetejére (kb. 1 óra).

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, közepén megcsavarjuk, vagy fa-rúdra tekerjük. Kristálycukorba forgatjuk, és középlángon sütjük (160-170 fokon).

Amennyiben a fa-rudas verziót választjuk, a kihúzott rudak hagyta kis alagutakat akár tejszínhabbal is megtölthetjük: olyan lesz, mintha a kürtőskalácsot a habrolóval házasítanánk össze 🙂

Kellemes sütögetést, és jó étvágyat kívánok.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »