Darált sütemény, avagy a keksz egyedi formája :-)

Nagy meglepetésemre, amikor tegnap, Húsvét vasárnap előtt hazajöttem, nemcsak a tojás alakú fonott házi tejes kalács várt itthon, hanem egy vájling darált süti is. 🙂

Pont a napokban gondoltam, hajjaj de jó lenne most eszegetni egy kis darált sütit.. erre tessék: itthon várt már a kaláccsal karöltve. 🙂

Sajnos ezt a teasüteményt csak az tudja elkészíteni, formálni megfelelően, aki rendelkezik erős húsdarálóval (még jó, hogy itthon) . Igazi tea mellé kínálandó sütemény, mely a daráló csillagai által adott recés felülete miatt olyan mutatós.

Lássuk csak, hogyan varázsoljuk az asztalunkra:

-70 dkg liszt

-25 dkg vaj/margarin (Rama)

-25 dkg cukor

-4 egész tojás

-2 egész vaníliás cukor

-1,5 csomag sütőpor

(+ kevéske kakaópor)

Margarint a cukorral kihabosítjuk, tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd a vaníliás cukrot és a lisztet a sütőporral.

Legjobb, ha előző este begyúrjuk, és egy éjjelen át pihentetjük. Jó kemény tésztát kapunk. Ha a tészta nem elég kemény, a kekszvágó csillagos formái nem domborodnak ki.

Húsdarálóra feltesszük a kekszformát, és tetszőleges formákat nyomunk ki belőle.

A kinyomott rudakat 8-10 cm-re vágjuk, és koszorúkat, kifliket, S és Z alakokat formálunk, amit gyengén kizsírozott tepsiben közepes lánggal kisütünk.

Amennyiben kakaóport gyúrunk a tészta feléhez, egyből nyomban két ízű darált kekszünk lehet. 🙂

(170 fok)

Kávé vagy tea mellé kiváló rágcsálni való, de ehetjük magában is.

További Kellemes Ünnepeket kívánok Minden Kedves látogatómnak. 🙂

Címkék: , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »