angyalgalushka

Gölődin leves (jász népi étel)

  Jajj de mennyire szerettem ezt a levest, főleg amikor a Mama főzte! Kiskorom kedvenc levese volt ez az egyszerű jász étel, s a mai nappal elmondhatom hogy évek óta nem ettem ilyet. Hát most nekiláttam és megfőztem én. Hát nem lett olyan finom mint a Mamáé volt régen, de azért hasonlítanak az ízek. Nagyon… Tovább »

Krumplis kovászos kenyér

,,… Kenyér vagyok, mindennapi kenyér. Nem cifraság a szűrön, nem sujtás a magyarkán, nem hívságos ünnepi lobogó, kenyér vagyok mindennapi kenyér. Nem pompázom, de szükséges vagyok. …. Az álmom néha kemény, keserű, kérges, barna, mint sokszor a kenyér, de benne van az újrakezdés magja, …de benne van az Élet.,,  Hangzanak el e kezdő sorok ebben… Tovább »

3 éves az angyalgalushka-blog

(kép: Nyári határ, Jászkiséren) Március 6-án múlt 3 éve hogy elindítottam az angyalgalushka-blogot. Elég sokáig gondolkodtam, belevágjak-e, fogom-e írogatni, és ha igen milyen is legyen, süteményes vagy ételes? A gasztronómia volt az egyetlen egyértelmű dolog. Aztán miért is csinálnám? Mi a célom vele? Mert mindenkinek kell egy kis hobbi. S mert oly’ sok szép inspirációt… Tovább »

Kókuszgolyó, az örök kedvencünk

Ki ne szeretné ezt a klasszikus finomságot, a kókuszgolyót? Talán nincs is a világon olyan ember, aki nemet mondana rá, ha kínálják vele. Egyszerűségében rejlik éppen a nagyszerűsége, hiszen pillanatok alatt elkészíthető és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, így szuper hűvös desszertet készíthetünk még a nyár közepén is. Receptje az “ahány ház, annyi… Tovább »

Habos almás lepény

,,Jaj de jó, a habos sütemény,, – énekli Kiss Manyi színésznőnk az örök érvényű dalban. És mennyire igaza van, főleg, ha az a habos csoda ilyen telítő, teljes értékű, …és régies stílusú, egyszerű sütemény. Legalábbis számomra. 🙂 Az alma és a dió az örök páros szinte minden receptgyűjteményben.  Igazán kellemes sütemény ez a lepény, pedig… Tovább »

Estike avagy cukorpogácsa avagy cukor bodag

Ez a kedves nevű aprósütemény egy régi édesség a Jászságból, de bárhonnan is származzék eredetileg, olyan egyszerű… és pont az egyszerűsége miatt lehet oly’ könnyen elrontani. Olvastam valahol hogy Éjjeli kisasszony-nak is hívják, hát ez igazán aranyos, méltó név ehhez az egyszerű, de törékeny kis aprósüteményhez. 🙂 Csak 3 hozzávaló kell, és egy óra hossznyi… Tovább »

Túrós-barackos palacsinta

Nem vagyok egyedül úgy gondolom a palacsinta szeretetével, kicsik és nagyok egyformán kedvelik ezt a roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető édességet, mely akár egy jó húsleves után ,,másodiknak,, de akár desszertként is meg tudja állni a helyét az asztalunkon. 🙂 Bármivel tölthető, sóssal, édessel, egyformán nagyon finom. Most jut eszembe a májkrémes palacsinta is, még… Tovább »

Mézeskalácsos emlékek…

Hogy miért a Mézeskalács a “szent”? … Épp ma dagasztottam be a karácsonyi mézeskalács tésztáját, s most hagyom pihenni, Karácsony előtt pedig kisütöm. Ahogy beleillatoztam a mézeskalács-fűszerkeverék tasakjába régi emlékeket idéztem meg. Amikor -anyai-Nagymamámmal sütöttük együtt a mézeskalácsot, és díszítettük… a receptes füzetében volt egy réges-régi újságból kivett mézeses cikk… azok a képek: ITT kezdődött… Tovább »

Rozs-mézeskalács

Ó de nagyon régi feltevés is volt számomra, vajon milyen is lehet a mézeskalács rozslisztből!? Úgy hallottam egy ismerőstől, hogy a mézes az eredetileg is rozsos lenne… na de nem számít, mézeskalács próbája az evés. A szokásos receptet most 60% világos rozsliszttel készítettem, először próbaként, mert a teljeskiőrlésű rozslisztet nem mertem még kipróbálni, úgy hogy… Tovább »

Négyhagyma leves

Bár az idei november első napja igencsak nyáriasra sikeredett, azért csak novembert mutat már a naptár, s hát mi mással is lehetne köszönteni ezt a tél-váró utolsó hónapot, mint egy jó meleg immunerősítő, egészséges hagymalevessel. Nem is akármilyennel: 4 féle hagymából! 🙂 Igaz náthaűző, influenza-kitessékelő zamatos leves. Aki szeretné, még gyöngyhagymával is kiegészítheti, s akkor… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!