angyalgalushka

Krumplis kovászos kenyér

,,… Kenyér vagyok, mindennapi kenyér. Nem cifraság a szűrön, nem sujtás a magyarkán, nem hívságos ünnepi lobogó, kenyér vagyok mindennapi kenyér. Nem pompázom, de szükséges vagyok. …. Az álmom néha kemény, keserű, kérges, barna, mint sokszor a kenyér, de benne van az újrakezdés magja, …de benne van az Élet.,,  Hangzanak el e kezdő sorok ebben… Tovább »

3 éves az angyalgalushka-blog

(kép: Nyári határ, Jászkiséren) Március 6-án múlt 3 éve hogy elindítottam az angyalgalushka-blogot. Elég sokáig gondolkodtam, belevágjak-e, fogom-e írogatni, és ha igen milyen is legyen, süteményes vagy ételes? A gasztronómia volt az egyetlen egyértelmű dolog. Aztán miért is csinálnám? Mi a célom vele? Mert mindenkinek kell egy kis hobbi. S mert oly’ sok szép inspirációt… Tovább »

Mézeskalácsos emlékek…

Hogy miért a Mézeskalács a “szent”? … Épp ma dagasztottam be a karácsonyi mézeskalács tésztáját, s most hagyom pihenni, Karácsony előtt pedig kisütöm. Ahogy beleillatoztam a mézeskalács-fűszerkeverék tasakjába régi emlékeket idéztem meg. Amikor -anyai-Nagymamámmal sütöttük együtt a mézeskalácsot, és díszítettük… a receptes füzetében volt egy réges-régi újságból kivett mézeses cikk… azok a képek: ITT kezdődött… Tovább »

Diós-fahéjas muffin

  Ó de mennyire vártam ezt a napot, ezt a hónapot, nekem a mai naptól kezdődik a Varázslat, megérkezett az OKTÓBER s vele együtt a várakozás, kezdődik az elmélyülés, és érezni a levegőben hogy lassan-lassan közeledik a meghitt álmokkal teli Karácsonyi időszak és a számottevés ideje -Önmagammal. S elérkezett a forró levesek -és italok időszaka,… Tovább »

Teljes kiőrlésű kovászos Búzakenyér

Mostanában valahogy több magyar népzenét hallgatok… rendszeres vendég a hangszórómban Sebestyén Márta és a Muzsikás népzenei együttes, s még más magyar népzenei előadók, és modern átírók. Úgy érzem, inspirálóan hatnak ezek a dallamok a lelki világomra, s a kenyérsütést is egyfajta “népművészethez” sorolom, hiszen az igazi kenyérsütést nagyanyáinkkal, s korábbi őseinkkel hozzuk egy vonalba. 🙂… Tovább »

Vaníliás kókuszos kalács ÉS barackos túrós csiga

 Mai bejegyzésem dupla sütésű, mivel egy tésztából kétféle süteményt készítettem. De még mielőtt jön a recept, kicsit elkalandoznék gondolatban, ha megengeditek. 🙂  Jeles alkalom ez a bejegyzés nekem, hiszen majdnem pontosan 1 évvel ezelőtt (2016. március 6-án) készítettem el ezt a Sütéses-főzéses gasztronómiai blogot, melyben a kedvenceimre fektettem a hangsúlyt, és igyekszem ezt az utat… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!