Augusztus 20-a van, ilyenkor a Kenyér az illendő, de azt hiszem a Kalács sem lehet utolsó (hiszen kenyérféle, csak sokkal gazdagabb hozzávalókból készül) ilyen nemes Ünnepen amely oly sok témát ölel körbe, egyike természetesen az Aratás vége, ilyenkor sül az Új Búzából az Új Kenyér. Ezek a kalácsok -még- élesztősek, de szeretném kipróbálni a kovásszal… Tovább »
Foszlós bélű házi -jászsági- kalács
Augusztus 20-a van, ilyenkor a Kenyér az illendő, de azt hiszem a Kalács sem lehet utolsó (hiszen kenyérféle, csak sokkal gazdagabb hozzávalókból készül) ilyen nemes Ünnepen amely oly sok témát ölel körbe, egyike természetesen az Aratás vége, ilyenkor sül az Új Búzából az Új Kenyér. Ezek a kalácsok -még- élesztősek, de szeretném kipróbálni a kovásszal… Tovább »

Igaz szívvel szoktam nézni az internetes youtube-videó megosztó csatornán a Magyar Népmesék c. sorozat kis meséit. Mind a mai napig nagyon szeretem a meséket, pedig már elmúltam 30 éves. Van pár kedvencem, de a most közölt mese szövege, s annak meséje az egyik leges-legnagyobb kedvencem, így most főleg, hogy a Kenyeret minden tekintetben elkezdte a…
Régebben azt hittem, hogy Kenyeret sütni úri huncutság. Persze az is. Viszont JÓ Kenyeret sütni… Na az már más dolog. Főleg itthon. Főleg nem pékséges-körülmény közepette. Olyan konyhában, ahol nem csontra-koppra mindennap főznek-sütnek. S egy OLYAN régimódi gáz tűzhelyben sütni kenyeret, amelyben… Tulajdonképpen most jöttem rá, hogy nem szeretnék többé görcsösen ,,kenyerezni,,. Izgulni hogy ,,jajj…
Ez a leves is egy olyan típus, melyet már régebb óta szeretnék elkészíteni. Először, de nem utoljára készítettem csontlevest. Mindig azt szoktam mondani a húslevesekre és a csontlevesre, orjalevesre hogy “Élet, Erő, Egészség” levesek. És tényleg! Felér egy jobbfajta gyógyszerrel. Nem hiába főzünk húslevest beteg szeretteinknek. 🙂 Tiszta természetes eszencia, a régmúltból… hiszen talán már…
Mostanában valahogy több magyar népzenét hallgatok… rendszeres vendég a hangszórómban Sebestyén Márta és a Muzsikás népzenei együttes, s még más magyar népzenei előadók, és modern átírók. Úgy érzem, inspirálóan hatnak ezek a dallamok a lelki világomra, s a kenyérsütést is egyfajta “népművészethez” sorolom, hiszen az igazi kenyérsütést nagyanyáinkkal, s korábbi őseinkkel hozzuk egy vonalba. 🙂…
Úgy döntöttem, hogy az alábbi linket egy az egyben beillesztem ide, a Food & Wine-tól hiszen ennyire tökéletesen talán nem is tudnék összeszedni sehonnan az ősi, természetes Kovászról. Tegnap elkészült a 11. kenyérkém, nem lett tökéletes, mert túl is kelt, -úgy látszik nem tetszett neki a radiátor 1-es fokozata hosszas ideig, s nem is figyeltem…
Nagy kedvenc otthon ez a sós aprósütemény, szinte nincs olyan vendégfogadás, hogy ezt Anyukám ne süsse meg. A siker az mindig garantált, hiszen finom pizzakrémmel van töltve, amit kortól és nemtől függetlenül Mindenki szeret. 🙂 Baráti összejövetelekre sör-és borkorcsolyaként is megállja a helyét. A mókás nevét pedig alakjáról kapta, mert olyan mint egy kövér egérke….
Ma voltam idén először a Tűzoltó utcai kedvenc gasztronómiai-és közösségi piacomon, a Pancs – gasztroplacc-on. Hát ha eddig nem dicsértem volna még az egekig ezt a piacot, akkor most ma tenném meg, mert egyszerűen hihetetlen ez a kis közösség, ami ki lett itt építve. Az csak hab a tortán, hogy ha még eddig ,,nem esett…
Szándékosan írtam csupa nagybetűvel a címadó sort, mert a blog elkészülte óta erre a bejegyzésre várok, és bár jól sikerültek a mézeskalácsok, szentül hiszem, hogy mindig van hová fejlődni, még e téren is. Emlékszem, amikor kislány voltam Mama sütötte a mézeskalácsokat egy évben kétszer: mert nekünk két igazi Ünnep volt: a Karácsony és a Húsvét….