angyalgalushka

Foszlós bélű házi -jászsági- kalács

Augusztus 20-a van, ilyenkor a Kenyér az illendő, de azt hiszem a Kalács sem lehet utolsó (hiszen kenyérféle, csak sokkal gazdagabb hozzávalókból készül) ilyen nemes Ünnepen amely oly sok témát ölel körbe, egyike természetesen az Aratás vége, ilyenkor sül az Új Búzából az Új Kenyér. Ezek a kalácsok -még- élesztősek, de szeretném kipróbálni a kovásszal… Tovább »

A kicsi dió c. népmese és A KENYÉR

Igaz szívvel szoktam nézni az internetes youtube-videó megosztó csatornán a Magyar Népmesék c. sorozat kis meséit. Mind a mai napig nagyon szeretem a meséket, pedig már elmúltam 30 éves. Van pár kedvencem, de a most közölt mese szövege, s annak meséje az egyik leges-legnagyobb kedvencem, így most főleg, hogy a Kenyeret minden tekintetben elkezdte a… Tovább »

Vallomás a kovászos Kenyeremről

Régebben azt hittem, hogy Kenyeret sütni úri huncutság. Persze az is. Viszont JÓ Kenyeret sütni… Na az már más dolog. Főleg itthon. Főleg nem pékséges-körülmény közepette. Olyan konyhában, ahol nem csontra-koppra mindennap főznek-sütnek. S egy OLYAN régimódi gáz tűzhelyben sütni kenyeret, amelyben… Tulajdonképpen most jöttem rá, hogy nem szeretnék többé görcsösen ,,kenyerezni,,. Izgulni hogy ,,jajj… Tovább »

Csontleves – pulyka combcsontból

Ez a leves is egy olyan típus, melyet már régebb óta szeretnék elkészíteni. Először, de nem utoljára készítettem csontlevest. Mindig azt szoktam mondani a húslevesekre és a csontlevesre, orjalevesre hogy “Élet, Erő, Egészség” levesek. És tényleg! Felér egy jobbfajta gyógyszerrel. Nem hiába főzünk húslevest beteg szeretteinknek. 🙂 Tiszta természetes eszencia, a régmúltból… hiszen talán már… Tovább »

Teljes kiőrlésű kovászos Búzakenyér

Mostanában valahogy több magyar népzenét hallgatok… rendszeres vendég a hangszórómban Sebestyén Márta és a Muzsikás népzenei együttes, s még más magyar népzenei előadók, és modern átírók. Úgy érzem, inspirálóan hatnak ezek a dallamok a lelki világomra, s a kenyérsütést is egyfajta “népművészethez” sorolom, hiszen az igazi kenyérsütést nagyanyáinkkal, s korábbi őseinkkel hozzuk egy vonalba. 🙂… Tovább »

Szuper és fontos írás a KOVÁSZ-ról

Úgy döntöttem, hogy az alábbi linket egy az egyben beillesztem ide, a Food & Wine-tól hiszen ennyire tökéletesen talán nem is tudnék összeszedni sehonnan az ősi, természetes Kovászról. Tegnap elkészült a 11. kenyérkém, nem lett tökéletes, mert túl is kelt, -úgy látszik nem tetszett neki a radiátor 1-es fokozata hosszas ideig, s nem is figyeltem… Tovább »

Pizzás ,,Egérke,,

Nagy kedvenc otthon ez a sós aprósütemény, szinte nincs olyan vendégfogadás, hogy ezt Anyukám ne süsse meg. A siker az mindig garantált, hiszen finom pizzakrémmel van töltve, amit kortól és nemtől függetlenül Mindenki szeret. 🙂 Baráti összejövetelekre sör-és borkorcsolyaként is megállja a helyét. A mókás nevét pedig alakjáról kapta, mert olyan mint egy kövér egérke…. Tovább »

Tavaszváró Pancs-gasztroplacc :-)

Ma voltam idén először a Tűzoltó utcai kedvenc gasztronómiai-és közösségi piacomon, a Pancs – gasztroplacc-on. Hát ha eddig nem dicsértem volna még az egekig ezt a piacot, akkor most ma tenném meg, mert egyszerűen hihetetlen ez a kis közösség, ami ki lett itt építve. Az csak hab a tortán, hogy ha még eddig ,,nem esett… Tovább »

Egyik Örökségem Nagymamámtól: A MÉZESKALÁCS

Szándékosan írtam csupa nagybetűvel a címadó sort, mert a blog elkészülte óta erre a bejegyzésre várok, és bár jól sikerültek a mézeskalácsok, szentül hiszem, hogy mindig van hová fejlődni, még e téren is. Emlékszem, amikor kislány voltam Mama sütötte a mézeskalácsokat egy évben kétszer: mert nekünk két igazi Ünnep volt: a Karácsony és a Húsvét…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!