angyalgalushka

Diós-kovászos kenyér

    Szomorú ez a március, hiszen járvány sújtja Magyarországunkat is. Világjárvány idejét éljük, s ezzel együtt közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, életvitelünket javíthatjuk. Fokozódik a természetes, egyszerű étel, az otthoni elterjedése a kis konyhákban. Mindenki próbálkozik, tesztel, egyre többen keresik az otthoni kenyérsütéshez a számukra megfelelő receptet, ki a gyorsabb élesztős változatot, ki pedig messzebbre nyúlik… Tovább »

Kovászos kenyér BL55-ös finomlisztből

Ó de régen sütöttem itthon kenyeret. Mostanában kissé elhanyagoltam ezt a blogot, másra volt szükségem, kicsit el kellett távolodnom a kenyértől, hogy újra visszatérhessek.  Így ez egy remek alkalom volt, hogy elsüssem a spájzban fellelhető BL55-ös búza finomliszt egy részét. Így most nem is szerettem volna lisztet szerezni, és kíváncsi is voltam hogy finomlisztből milyen… Tovább »

Krumplis kovászos kenyér

,,… Kenyér vagyok, mindennapi kenyér. Nem cifraság a szűrön, nem sujtás a magyarkán, nem hívságos ünnepi lobogó, kenyér vagyok mindennapi kenyér. Nem pompázom, de szükséges vagyok. …. Az álmom néha kemény, keserű, kérges, barna, mint sokszor a kenyér, de benne van az újrakezdés magja, …de benne van az Élet.,,  Hangzanak el e kezdő sorok ebben… Tovább »

Diós-mazsolás rozskovászos Búzakenyér

Mai Kenyeremet már régóta tervezem megsütni, s mivel különleges édeskés ízével ünnepi is lehetne, így lett ez a diós-mazsolás kenyér az Ünnepi kenyerem. Hiszen számomra nagy ünnepet tartunk itthon: tavaly, 2017 március 5-én indítottam el a “Levente RL-190“-néven becézett teljes kiőrlésű rozskovászomat. 1 éves lett. S tavaly is vasárnapra esett az elindítása. Emlékszem mennyire örültem,… Tovább »

Teljes kiőrlésű kovászos Búzakenyér

Mostanában valahogy több magyar népzenét hallgatok… rendszeres vendég a hangszórómban Sebestyén Márta és a Muzsikás népzenei együttes, s még más magyar népzenei előadók, és modern átírók. Úgy érzem, inspirálóan hatnak ezek a dallamok a lelki világomra, s a kenyérsütést is egyfajta “népművészethez” sorolom, hiszen az igazi kenyérsütést nagyanyáinkkal, s korábbi őseinkkel hozzuk egy vonalba. 🙂… Tovább »

Szuper és fontos írás a KOVÁSZ-ról

Úgy döntöttem, hogy az alábbi linket egy az egyben beillesztem ide, a Food & Wine-tól hiszen ennyire tökéletesen talán nem is tudnék összeszedni sehonnan az ősi, természetes Kovászról. Tegnap elkészült a 11. kenyérkém, nem lett tökéletes, mert túl is kelt, -úgy látszik nem tetszett neki a radiátor 1-es fokozata hosszas ideig, s nem is figyeltem… Tovább »

Ünnepi krumplis Fehér kenyér

Augusztus 20-a van, Szent István király ünnepe, államalapítás, és természetesen az Új Kenyér Ünnepe.   Az én ünnepi kenyerem egy másmilyen kenyér lett, mint az itt eddig bejegyzett kenyereim. A liszt és víz -kovász alap benne található, de Ma szerettem volna Olyan Kenyeret sütni, és kipróbálni, amilyet a Mama még annó sütött. Az eredmény pedig:… Tovább »

Kovászos Fehér kenyér

Úgy látszik nagy szerelem lesz ez a KOVÁSZOS KENYÉR-téma, mert érzem hogy egyre-jobban benne vagyok mind lelkileg, mind gyakorlatban, amikor van hétvégén lehetőségem, mert a másik szerelmet, a KALÁCSot is csak kell gyakorolni. 🙂 Hát ezen a hosszú Pünkösdi hétvégén volt alkalmam mindkettőhöz, és határozottan állítom, hogy a gyakorlatokat  SIKERESNEK titulálom mindkét esetben: Bélzet első… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!