angyalgalushka

Mézeskalács 3. recept

Karácsonyra kaptam egy nagyon szép kis könyvet: “Mézeskalács csodaország” címmel, bizonyos Mima Sinclair mézes-receptgyűjteményét. Ezennel megtörtént a harmadik mézeskalács recept tesztelése is. Legelső mézes-bejegyzésemben Nagymamám mézesét mutattam be, majd a Nürnberg-i mézeskalács, végül ez a kis recept. Ebben a receptben van a legnagyobb zsiradékmennyiség.

Nagyon illatos, aromás, és vajaz íz jellemzi ezt a tésztát, s ami elsőre meglepett, hogy a dagasztó gépben kidagasztott tészta egyáltalán NEM volt ragacsos. 🙂 A végeredmény, egy csodaszép, illatos, könnyen kezelhető, ragacsosságmentes tészta. Viszont még könnyebben pirult, mint az előző két mézeskalács receptem; igazi turbó tészta.

Természetesen mint minden más ételhez, süteményhez, a mézeskalácshoz is rengeteg receptet lehet találni, az összetevők, és a kis titkok generációkon keresztül öröklődnek valamint fejlődnek, hiszen mézfajtából is kismillió létezik, fűszerezni is mindenki a saját ízvilágához méri, fűszerezi ki erősebben ki enyhébben. Szerintem a bátrak még egy kis őrölt fekete borssal is kipróbálhatják. 🙂 

  • 140 g méz
  • 200 g (por)cukor
  • 200 g vaj
  • 1 citrom héja reszelve
  • fűszerek: 4 tk. őrölt gyömbér, 2tk. őrölt fahéj, 1/2 tk. őrölt szerecsendió, 1/4 tk. őrölt szegfűszeg MELY HELYETT ÉN 1 csomag mézeskalács fűszerkeveréket használtam.
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 500 g liszt
  • 1 tk. só HELYETT 1 csipet sót használtam
  • 1 közepes méretű tojás enyhén felverve egy villával

A mézet, a porcukrot a citrom reszelt héját, a fűszereket és a tojást a dagasztógép csészéjében egy kanállal összekevertem. Megolvasztottam a vajat, azt is hozzákevertem. Egy külön tálba mértem a lisztet, hozzáadtam a szódabikarbónát és a sót; elkevertem, majd beleöntöttem a dagasztócsészébe a mézes-fűszeres-vajas elegyhez, visszahelyeztem a csészét a gépbe, majd egyes fokozaton jól kidagasztottam a tésztát. (nem hajt a tatár, csak a tészta legyen jó 🙂 ) Egy habkártya segítségével lisztezett deszkára kiszedve a tésztát még egyszer kézzel átgyúrtam, majd frissentartó fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az alapanyagok. Reggel kb. fél centi vastagságúra kinyújtottam, és kiszaggattam, -jelen esetben mennyei jászkiséri dióval díszítettem és természetesen mogyoróval-  arany színűre sütöttem. (kb. 170 fok)

VIGYÁZAT!!! Nagyon gyorsan sül, ne hagyjuk a sülő félben levő kalácskákat magukra!

Kellemes sütögetést kívánok 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!