Szerettem volna kipróbálni egy fűszeres, illatos mézeskalács receptet, hiszen eddig minden Ünnepen a Mama receptje van sütve, s hozzáteszem, messze az Ő receptje a legkedvesebb mézes-receptem, mivel szép emlékeket idéz fel bennem. 🙂 De még kisebb koromban kaptam Anyutól egy csodálatos könyvet, melynek címe nemes egyszerűséggel: Karácsony. Minden, ami az ünnepet megelőzi, kezdve Szent Márton-ünnepétől (nov. 11) egészen Szentestéig benne van foglalva, valóban minden: történetek, hagyományok, népi babonák, gasztronómiai receptek, kézműves kis tárgyak-díszek készítésének útmutatói, versek, énekek…
Egyik legkedvesebb könyvem, az Andersen-régi mesekönyv mellett, ami még Anyué volt. 🙂 S érdekes módon az évben sosem lapozok bele, de október vége felé elkezdem olvasgatni, kutatni. Kezdődik a Varázs és közeleg az Álom hava, elmélyül a lélek…
S ebben a mesés könyvben olvasható egy mondat, melyből arra utaltam, hogy ez csakis egy régi német, Nürnberg-ből származó mézeskalács recept lehet:
“…Azok számára, akik ez idő tájt Nürnbergben is megfordultak, egy régi mézeskalács recept talán képes felidézni a gyertyák, a fenyők, a sülő gesztenyék, a sütemények – az emlékek karácsonyi illatát…” 🙂
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj (megolvasztottam)
- 1,5 dl méz
- 2 dl porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt szerecsendió (én a fűszereket, mézes fűszerkeverékkel helyettesítettem)
- 2 csepp mandula aroma
- 1 ek. rum(aroma)
- 1 citrom reszelt héja
- 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
Mézet a fűszerekkel, a rummal, a citromhéjjal, a mandula aromával, a vajjal, porcukorral és a tojással elkeverjük. Egy másik tálba kimérjük a lisztet és belekeverjük a szódabikarbónát. A két tál tartalmát összegyúrjuk egy nagyobb dagasztó tálban. Ha szükséges, adhatunk hozzá még kevéske lisztet, hogy jobban tudjunk vele dolgozni. Ha összeállt a tészta, folpack-fóliába csomagolva kicsit pihentetem a hűtőben, majd lisztetett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtom, s formákat szaggatok ki belőle: szivecske, üstökös, csillag, hold, maci, fenyőfa… stb. Előmelegített sütőben (170 fok, 7-12 perc) világosabb arany színűre sütöm.
Tipp: tojás sárgájával lekenve sütés előtt szép fényt adhatunk neki, és díszíthetjük sütés előtt dióval, mogyoróval, mandulával, kandírozott gyümölcsökkel, egyéb olajos magvakkal is kedvünkre. Nekem most a natúr a favorit, de ez az adag hamarosan el fog fogyni természetesen, s neki állhatok az újabb -Mama receptje szerinti mézeskalács- adagnak. 🙂
Hagyjuk, hogy elcsábítson a fahéj és a karácsonyi fűszerkavalkád édes, szeretetteljes illata. 🙂
(fahéj fotó: Pinterest)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: