angyalgalushka

Rozsos kovászos kenyér

Eljött hát végre a nap, vagyis az éjjele, hogy ismét próbálkozzam a kenyérsütéssel. Most úgy döntöttem, hogy egy kevésbé rizikós kenyeret sütök, így kicsit be tudjam biztosítani magam a sikeres eredményről. Azt hiszem így is lett, mert nekem személy szerint nagyon tetszik, mind külsőleg, mind ízre is ez a Kenyérke, ráadásul sokkal egészségesebbnek érzem magam Általa. Bízom benne, hogy rászoktatom magam a kenyér  -rendszeres- fogyasztására. 🙂

 

Tetszik ez az érdekes, más ízvilág. Tömörebb, gazdagabb, és jobban eltelít egy szelet rozskenyér. Biztosan fogok kísérletezni még a rozzsal, főleg hogy kedvenc népcsoportom is rozskenyeret fogyaszt, csak ők 100%-os teljes kiőrlésű rozsliszttel sütnek. Olyan is az: Élet, Erő, Egészség, Fittség. 🙂 Alig várom hogy én is megsüssem majd az első TK-rozskenyérkémet. 🙂

Én kedvelem a fűszereket, zöldségeket, és a Hagymát, plusz az aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, így bizton állíthatom, hogy fogok próbálkozni fűszeres, gazdagabb kenyerekkel is.

Most inkább egy egyszerű kenyérrel próbálkoztam, hiszen még csak tanulom. Íme a recept:

  • 320 g langyos víz
  • 250 g búza kenyérliszt (BL 80)
  • 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL 190)
  • 250 g kovász (teljes kiőrlésű rozsból kovász)
  • 15 g só

Először a só nélkül a hozzávalókat alaposan kidagasztottam géppel (de nyugodtan lehet úgy, mint a Mama, akinek nem volt dagasztó gépe). Majd hozzáadtam a sót is, és azzal is kidagasztottam. Gombócot formáltam belőle, és letakarva pihentettem egy jó fél órát. 

Ezután 3-szor megdagasztottam, és hajtogattam (próbáltam): mindezt fél óránként. Végül formáztam a kenyeret. Ekkor tettem bele a “bölcsőbe” a kelesztő kis “kelengyét”, és szépen beletettem a kenyérkét, majd betakargatva hagytam pihenni és dolgozni a kovászt benne. Szinte óránként láttam ahogy változik, növekedik. 🙂

Amint megkelt (ez most itt nekem kb 6-6,5 óra), bekapcsolom max fokozatra a sütőt., és előmelegítem, sütőtér aljába egy lábasban vizet tettem. . Sajnos nem tudom hány fokon sült ki, mert itt egy régi rozoga tűzhely van, amin nem lehet hőfokot állítani azaz nincs hőfok-mérője, csak takarékon, nagy lángon és maxon tudok sütni. 🙂 De amúgy kb. 230 fokon kellene sütni, majd fél óra múlva 210-körüli fokra visszavenni és kivenni a vizet a sütőből, és így sütni még fél órát, azaz a teljes idő 1 óra kb.

Mindenesetre én így is elégedett vagyok az eredménnyel, szép is, jó is, kovászos is, egészséges is, finom, ….és az enyém.

          

    

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!