angyalgalushka

Mazsolás kovászos kuglóf

Hihetetlen, de valóban MŰKÖDIK a kenyér kovásza édes hozzávalókkal is! 

Eddig is olvasgattam kovászos-sütős csoportokban, hogy lehet édes tésztát kovásszal is sütni. Sejtettem persze, hogy igaz lehet, de mégis, ott motoszkált a gondolataim közt a kis mumus, hogy mi van ha mégsem működik? Vagy nekem nem fog sikerülni? Vagy hogy majd úgy “megy” a tészta a cukortól, tojástól, vajtól, tejtől, hogy utol nem lehet érni… 

Nos tehát: Tisztelettel megjegyzem, hogy IGEN, MŰKÖDIK!!! Azzal a kovásszal, amit a kenyerembe is beledagasztok, ugyanazzal a kovásszal: MŰKÖDIK!!! 🙂 Sűrűbb lett a tészta, mint a kenyérnél, de hát jóval többféle is a hozzávaló. Tulajdonképpen minden alapanyag ugyanaz, mint egy “sima” élesztős kelt kuglófnál, csupán maga az élesztő van elhagyva, és kovásszal helyettesítve. Innentől már ugyanúgy dagasztottam a tésztát, mintha egy kelt élesztős kuglóf vagy kalács lenne. Utána pedig ugyanúgy jártam el mint ahogy a kenyérnél szoktam: pár órát pihent a tészta (nálam eléggé lassúak a tészták), majd meggyurmáztam kicsit, megint pihent, végül kissé kisodortam, karikát formázva beletettem a kivajazott-lisztezett kuglóf formába, és szépen ment pihenni a hűtőbe. Fura mód, lassú tészta lett… alig akart kelni, másnap reggel is nézem: semmi. Mondom ez “bedöglött” már tegnap is fura volt. Aztán elkezdtem főzni az ebédet, erre a melegedő konyhai klímára hirtelen elkezdett éledni… Előző délután még egy kenyeret is bedagasztottam, na az is úgy meg volt már indulva, hogy gyorsan be is vágtam a sütőbe, és a kuglófot kicsit kivittem a nappaliba, hogy nehogy kifújja magát mire kisül a kenyér. Ugyanúgy sütöttem a kuglófot is: a régi kis gáztűzhelyt kakaóra kapcsolva, vízzel jól megspriccelve a tészta, és be a sütőbe. Egyszer-kétszer be-be fújtam még vizet, majd kb. 25 perc múlva lejjebb vettem a lángot. Nagyjából 60 percet sült, a végeredménnyel nagyon elégedett voltam. Sose legyen ennél rosszabb a kenyér kovásza! 🙂 Recept a kép alatt:

  • 8 dkg puha vaj (plusz a formához)
  • 40 dkg liszt (plusz a formához)
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 120 g aktív kovász (nekem teljeskiőrlésű búzakovászom van)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 130 g mazsola
  1. Tejet, sárgáját, cukrokat, sót, citromhéjat a dagasztó csésze aljába mérem.
  2. Rámérem a lisztet és a mazsolát. 
  3. Rámérem a kovászt. Elkezdem dagasztani, ha kb 3/4-id összedagasztotta az alapanyagokat, hozzáadom a kockázott puha vajat, majd lassan tovább dagasztom, végül magasabb fokozaton jól kidagasztom a tésztát. Gyönyörű tésztát kapunk. 🙂 Továbbiakban pedig a fent leírtak szerint készítettem…

Az eredmény azt hiszem magáért beszél, ízre is, állagra is. Jaj ha a Mama láthatná… <3  Ha van kedvetek, süssetek Ti is a kovásszal édes kelt süteményt. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!