Sütöttem egy kis nyarat idéző ízvilágot ezen a borongós tavaszi szombaton. Gondolkodtam hogy mit is lehetne ropogtatni a kávé, tea mellé, s végül erre a kekszre esett a választásom. Rég sütöttem kekszet, pedig szeretem az egyszerűségük miatt, és amúgy is nagyon szeretem a ropogós édes kis sütiket, s nem mellékesen egy kis jókedvet csomagolhatok útravalónak a munkába menet- vagy jövet oly jó ropogtatni a HÉV-járaton, miközben nézem a fákat. Imádom a kókuszt: fotón, sütiben, fagyiban, italban egyszóval kedvenc, főleg tavasz idején, amikor közeledik a kókuszi évszak, a nyár. 🙂
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg aszalt áfonya
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 citrom leve
A kókuszreszeléket száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, a vajat a cukorral kihabosítjuk. A vajas részhez hozzáadjuk a többi kimért alapanyagot, és jól kidolgozzuk. Kicsit pihentetjük a tésztát (elég a konyhapulton is), majd diónyi darabokat csípünk belőle, kigömbölyítjük, majd kicsit ellapítjuk, és sütőpapírozott tepsibe rakosgatjuk kis helyet hagyva egymás között. Kb. 175 fokon addig sütöm, míg a széle aranyszínű nem lesz. Ilyenkor már illatozik is erősen, figyeljünk rá, nehogy megégjenek.
A kihűlt kekszeket szép kis dobozba, fémdobozba rakjuk, így sokáig megőrzik eltarthatóságukat. Ajándéknak is remek ötlet.
Kellemes sütögetést!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: