Ez a kedves nevű aprósütemény egy régi édesség a Jászságból, de bárhonnan is származzék eredetileg, olyan egyszerű… és pont az egyszerűsége miatt lehet oly’ könnyen elrontani. Olvastam valahol hogy Éjjeli kisasszony-nak is hívják, hát ez igazán aranyos, méltó név ehhez az egyszerű, de törékeny kis aprósüteményhez. 🙂 Csak 3 hozzávaló kell, és egy óra hossznyi türelmes kavargatás. 🙂 Hihetetlen, igaz? Pedig valóban szükséges, hiszen amikor elsőre készítettem, nem tartottam be az időket, nem is vált el a teteje, nem is emelkedett meg rajta a cukorréteg… “sima” piskótatallér lett. De tegnap vettem a fáradtságot, és a recept szerinti fél-fél órákat betartva szépen olvasgatás közben kavartam a tésztát, ami fontos hogy ne géppel, hanem kézzel kavarjuk, így nem fog összetörni a tojás a masszában. Majd kiadagoltam, némelyiket kis darabka dióval díszítettem, és vártak a konyhaasztalon hogy reggel legyen és kisüljenek. 🙂
Nekem kisebb tepsim van, ebből az adagból 3 sütés jött ki.
- 14 dkg porcukor
- 2 db egész tojás
- 12,5 dkg liszt
- (és a türelem 🙂 )
A porcukrot a tojásokkal fél órán át kavarjuk. Majd hozzátesszük a lisztet, s azzal is fél órán át kavarjuk. Elég sűrű masszánk lesz. Végezetül két kiskanál segítségével kipapírozott tepsibe kis halmokat rakunk, de vigyázzunk, mert terülni fog, hagyjunk helyet a pöttyek között. Díszíthetjük olajos mag-darabkákkal, apró kandírozott gyümölcs darabokkal. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk, s hogy megszáradjon a tészta felső rétege. Másnap alacsonyabb hőfokon kisütjük. Amikor arany a széle, jöhet is ki. Ropogós kis apróságaink kiváló kísérői egy finom teának, vagy kávénak, kakaónak… de szépen csomagolva ajándéknak is kiváló, mint minden aprósütemény. 🙂
Kellemes sütögetést 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: