angyalgalushka

Diós-fahéjas muffin

 

Ó de mennyire vártam ezt a napot, ezt a hónapot, nekem a mai naptól kezdődik a Varázslat, megérkezett az OKTÓBER s vele együtt a várakozás, kezdődik az elmélyülés, és érezni a levegőben hogy lassan-lassan közeledik a meghitt álmokkal teli Karácsonyi időszak és a számottevés ideje -Önmagammal. S elérkezett a forró levesek -és italok időszaka, továbbá a fűszerek mint a fahéj, csillagánizs, szegfűszeg… déligyümölcsök, citrusok, olajos magvak, … illatok, emlékek, gyertyafény… időszaka. Időszakom

Olvasgattam régebbről gyűjtött recepteket, s megtaláltam ezt a kellemes kis diós muffint, melyet emlékszem már készítettem, de akkor valahogy nem tetszett, sem a külleme, sem ízre, sem pedig az állaga. S lám, hogy változik az ember, megszerettem, s tisztelem a DIÓT. Olvastam, hogy régen az emberek mennyire tisztelték a diófát, az Élet kezdetét és végét jelentette, magát az Újjászületést. (Diófából bölcsőt s koporsót is készítettek, így fonódott össze az újjászületés fogalmával, vagyis az Élettel.) Védte az Embert nyáron a hőségtől, ha alatta hűsölt, az ősszel lehulló lombtakaró pedig a földet védte, takarta. Egyszerű volt, mégis Értékes, s nem mellékesen finom. Örömmel ropogtatták az emberek, öröm volt kapni a kis régi télapó-csomagban ha volt pár szem dió, alma, mogyoró (tehetősebbeknél déligyümölcs, narancs, mandarin, földimogyoró…). A Ma emberét inkább a dióban található vitaminok ismerete fogja meg, szervezetre kifejtett hatásai (ez is dicséretes, hogy kutattak ezen adatok után is) .

Nekem más miatt jelentős. Pont mint a régieknek.  🙂

18 db muffinra jön ki a recept. 

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg dió pirítva-durvábbra törve
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • (s én fűszereztem még őrölt gyömbérrel is)
  • 18 db egész dióbél (ne pirítsuk)

A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a vajat is (olvasztva, s ezzel is krémesítettem kicsit). A lisztben elkevertem a sütőport, a fahéjat, és a gyömbért, majd hozzáadtam a durva pirított diót. Elkevertem benne. A tojásos részhez apránként hozzáadagoltam a lisztes részt majd elkevertem, s a tejjel lazítottam. Két kanál segítségével a muffintepsibe rakott kapszlikba adagoltam a tésztát, mindegyik tetejére tettem egy-egy szem dióbelet. Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) készre sütöttem. 

Tökéletes tészta szerintem, bár kissé tömör kisülve, és a felszíne is érdekes, mint látni a képen, nem az a megszokott muffin-kinézet. Vacsora utáni desszertként tökéletes kísérő a forró kakaó mellé. 🙂

Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok. 

angyalgalushka

(egy Jász lány)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!