Ez a leves is egy olyan típus, melyet már régebb óta szeretnék elkészíteni. Először, de nem utoljára készítettem csontlevest. Mindig azt szoktam mondani a húslevesekre és a csontlevesre, orjalevesre hogy “Élet, Erő, Egészség” levesek. És tényleg! Felér egy jobbfajta gyógyszerrel. Nem hiába főzünk húslevest beteg szeretteinknek. 🙂 Tiszta természetes eszencia, a régmúltból… hiszen talán már nem is olyan divatos a csontleves ellenben a húslevessel. Szintén időigényes, hiszen hideg vízbe tesszük a csontokat és lassú tűzön bugyogtatjuk órákig. Olvastam valahol hogy a húsleveshez és a csontleveshez legalább 10 óra szükséges, vagyis nagyanyáink így készítették. Szerintem nem kell oda 10 óra, mert simán elfövi a vizét addigra de azért 2-3 óra az jöhet neki. 🙂 Ilyenkor télen ha hazajövök a munkából, szinte nincs is jobb, mint egy bögrébe töltött forró csontleves, lassan kortyolgatva. Új erőre kap a lélek.
- 3 darab pulyka combcsont (de malaccsont, szárnyascsont, marha …vad-csont is lehet, vagy többféle csont 🙂 )
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kanál zsír
- 1 db közepes krumpli
- 1 db közepes karalábé
- 3-4 db répa
- 1 db fehérrépa
- fűszerek: só, bors, petrezselyem, őrölt kömény
Levesbetétnek daragaluskát készítettem: (fotó nem készült róla)
- 5 dkg zsír
- 10 dkg búzadara
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál só
A csontokat egy közepes fazékba tettem, és felöltöttem hideg vízzel, annyit hogy jól ellepje. Sóztam, beletettem az egy fakanál zsírt és feltettem takaréklángra főni. Kb. egy óra múlva leszedtem a habját, és megpucoltam a zöldségeket, nagyobb darabokra vágtam, és a leveshez adtam, majd fűszereztem. Még jó másfél órán át főztem. Régi Öregjeink tudták mi az egyszerű, de Nagyszerű étel. 🙂
Daragaluska:
a zsírt megolvasztottam, beleütöttem a tojást, sóztam, jól összekevertem majd belemértem a búzadarát, azzal is jól összekevertem, hagytam kicsit megduzzadni, majd kiskanállal forrásban levő enyhén sós vízbe “szaggattam”. Kifőztem, s mikor már jól megduzzadtak, kiszedtem őket egy szedőkanállal. 🙂
Jó étvágyat, jó egészséget 🙂
Nikolka! – ki mondta a 10 órás főzést? Kicsit soknak tűnik…