Szia Ősz! 🙂 Ahogy ma reggel kipillantottam az ablakon a ház előtti nagy fa levelei már gyors iramban kezdenek sárgulni. Szinte egyik napról a másikra. S persze mindig az adott évszak a kedvencem, de ha mélyen magamba nézek, akkor az Ősz az igazi, s majdan a varázslatos December. Ilyenkor oly jólesik egy jó meleg habfürdő, egy meleg kakaó vagy tea, lassan, október vége felé előveszem a kedvenc Karácsonyi könyvem a polcról, és elkezdem olvasgatni a régi recepteket, történeteket, népi szokásokat… egyszóval a Varázslatot. Előkerül a fiókból az őrölt fahéj, fűszerek, nézegetem a boltban a mézet is… Lassan készülök a Varázslat 3 napjára s az év utolsó napján Magamba “nézek”.
Ez a recept itt a máglyarakás https://angyalgalushka.cafeblog.hu/2017/02/26/maglyarakas/ igazából, csak kicsit változtattam rajta: alma helyett szilva, és nincs hab a tetején csak jó sok házi baracklekvár és sok-sok szilva és dió. 🙂 Most csak egy fél adaggal sütöttem, hiszen volt még hopp, egy kósza fél fonott kalácsom a fagyasztóban, de ennyi két személyre bőven elég, hiszen annyira de annyira kiadós ez a sütemény, és amolyan igazi, régies, otthonos sütemény-ízvilág. Igazi nosztalgikus költemény. 🙂
- kb. 0,5 kg szilva
- 0,5 l tej
- 15 dkg porcukor
- 25-30 dkg szikkasztott kalács
- 4-5 ek. házi sárgabarack lekvár
- 10 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 csom. vaníliás cukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
- durvára tört dió
Szilvát felvágtam csíkokba és megforgattam a fahéjban. A vajat felolvasztottam, majd krémesre kevertem a porcukorral, a vaníliás cukorral és a két sárgájával, majd eközben felforrt a tej is, és a tojásos masszához szépen adagolva, gyorsan elkevertem. Egy kis méretű tepsit sütőpapírral kibéleltem, és elhelyeztem rajta szorosan egy sor szikkadt kalácsszeletet. A tejes-tojásos lé felét szépen ráöntöttem, közben figyeltem hogy teljesen átázott-e a kalács. Erre tettem a szilva felét, szépen ezt is elegyengetve a kalácson, majd a másik sor kalács, meglocsolva a maradék tejes lével, végül egy sor baracklekvár, majd a másik adag szilva s legvégén megszórtam a dióval. Előmelegített sütőben kb 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. 🙂 Miután kihűlt, szeletelhető. Porcukrot is szitálhatunk rá. 🙂
Jó sütést, jó étvágyat 🙂
Facebook-on is el tudsz érni: https://www.facebook.com/angyalgalushka/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: