angyalgalushka

Szilvás-diós rakottas

Szia Ősz! 🙂 Ahogy ma reggel kipillantottam az ablakon  a ház előtti nagy fa levelei már gyors iramban kezdenek sárgulni. Szinte egyik napról a másikra.  S persze mindig az adott évszak a kedvencem, de ha mélyen magamba nézek, akkor az Ősz az igazi, s majdan a varázslatos December. Ilyenkor oly jólesik egy jó meleg habfürdő, egy meleg kakaó vagy tea, lassan, október vége felé előveszem a kedvenc Karácsonyi könyvem a polcról, és elkezdem olvasgatni a régi recepteket, történeteket, népi szokásokat… egyszóval a Varázslatot. Előkerül a fiókból az őrölt fahéj, fűszerek, nézegetem a boltban a mézet is… Lassan készülök a Varázslat 3 napjára s az év utolsó napján Magamba “nézek”.

Ez a recept itt a máglyarakás https://angyalgalushka.cafeblog.hu/2017/02/26/maglyarakas/ igazából, csak kicsit változtattam rajta: alma helyett szilva, és nincs hab a tetején csak jó sok házi baracklekvár és sok-sok szilva és dió. 🙂 Most csak egy fél adaggal sütöttem, hiszen volt még hopp, egy kósza fél fonott kalácsom a fagyasztóban, de ennyi két személyre bőven elég, hiszen annyira de annyira kiadós ez a sütemény, és amolyan igazi, régies, otthonos sütemény-ízvilág. Igazi nosztalgikus költemény. 🙂

  • kb. 0,5 kg szilva
  • 0,5 l tej
  • 15 dkg porcukor
  • 25-30 dkg szikkasztott kalács
  • 4-5 ek. házi sárgabarack lekvár
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • durvára tört dió

Szilvát felvágtam csíkokba és megforgattam a fahéjban. A vajat felolvasztottam, majd krémesre kevertem a porcukorral, a vaníliás cukorral és a két sárgájával, majd eközben felforrt a tej is, és a tojásos masszához szépen adagolva, gyorsan elkevertem. Egy kis méretű tepsit sütőpapírral kibéleltem, és elhelyeztem rajta szorosan egy sor szikkadt kalácsszeletet.  A tejes-tojásos lé felét szépen ráöntöttem, közben figyeltem hogy teljesen átázott-e a kalács. Erre tettem a szilva felét, szépen ezt is elegyengetve a kalácson, majd a másik sor kalács, meglocsolva a maradék tejes lével, végül egy sor baracklekvár, majd a másik adag szilva s legvégén megszórtam a dióval. Előmelegített sütőben kb 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. 🙂 Miután kihűlt, szeletelhető. Porcukrot is szitálhatunk rá. 🙂

  

Jó sütést, jó étvágyat 🙂

Facebook-on is el tudsz érni: https://www.facebook.com/angyalgalushka/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!