Lassan a vasárnapok rítusa lesz hogy valami új színt vigyek a hétvégémbe, hiszen ekkor van legtöbb időm valamit kisütni. A természetes kovász most “alszik” a hűtőben, de hamarosan ismét szeretnék vele sütni, csak előtte kis kitérőt teszek az élesztős -gyors- kenyerek világába. Igen, sok helyen hallani-olvasni hogy egészségtelen, de még így is sokkal “tisztább”, mint a bolti zacskós kenyér, hiszen semmi lisztjavító, állomány-cucc, kemikálé nincs benne. Sokkal dúsabb is a bélzet. Jelen esetben mindenképp, a pesztó némiképp variálta a tésztát, hiszen krémes, nem olyan mint a sima víz. De elégedett vagyok: egy igazán csinos, fűszeres ízű-és illatú, zöldes árnyalatú kis cipócska ugrott ki a sütőből. 🙂
- 500 g BL 80 kenyérliszt
- 190 g (1 db kis üveg) zöld pesztó
- kb. 150 g langyos víz
- 1 csomag szárított élesztő
- 15 g só
Hozzávalókat egy nagyobb dagasztó vájlingban kidagasztottam (géppel is lehet természetesen), majd letakarva kelesztettem kb 40 percet. Formáztam, majd szintén letakarva pihentettem kb 30 percet. A sütőt magas fokozatra kapcsoltam (mivel ez egy régi, öreg sütő, s nincs mércéje), és egy lábasban vizet tettem az aljára. A kenyeret megvágtam, majd kicsit megspriccelve vízzel toltam be a sütőbe. Kb. 10 perc után a vizet kivettem alóla, s lejjebb vettem a lángot. Olyan 50 percig sütöttem a kenyeret, egyszer-kétszer bespricceltem azért a sütőbe, amikor forgattam, mert ez kissé szárít. Piros-mosolygósra sült. 🙂
Jó étvágyat, jó sütkérezést 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: