Ma ismét a kenyérkéé volt a főszerep, de ezen az esős vasárnapon inkább a gyorsabb kenyérváltozatot választottam, így jókora darab élesztővel turbóztam fel. Ennek a kis turpisságnak az ellenére mégis egy szép, ropogós héjú, ízes-magos házi kenyér készült. Van úgy, hogy nincs időnk, kedvünk a kovásszal bíbelődni, ilyenkor jól jön egy kis élesztő ha gyorsan szeretnénk friss kenyeret varázsolni az asztalra, és nem mellékesen -igaz élesztős ez a kenyér- DE mégis sokkal tartalmasabb és egészségesebb, mint a bolti zacskós-változatok, telis-tele lisztjavítószerekkel, tartósítószerekkel, mű-gluténnal… 🙂 Nálam még nem veszett össze a kovász az élesztőkockával. 🙂
- 30 dkg BL 80-as búza kenyérliszt
- 20 dkg RL 90-es teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 50 g vegyes magkeverék (napraforgómag, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag)
- 1 marék tökmag
- 320 g langyos víz
- 1 ek. olívaolaj
- 16 g só
A két lisztet összekevertem egy nagy műanyag vájlingban, hozzákevertem a magvakat, majd elmorzsoltam az élesztőt a keverékkel. Ezután a kimért vízbe belemertem az 1 ek. olívaolajat, és hozzáöntöttem a vájling tartalmához. Elkezdtem kidagasztani, majd ha már eldagasztottam az élesztőt, hozzáadtam a sót s így az egészet szépen addig dagasztottam, míg el nem vált a vájling falától. Ekkor letakarva kelesztettem. (Figyelni kell, mert a több élesztő miatt hamarabb is “megindul” a tészta.) Ha megkelt, átgyúrtam finoman, és cipót formázva szépen kelesztő kosárba téve pihentettem kb 25. percig. Ekkor már bekapcsoltam a sütőt, és (mivel nálam nincs modern sütő) majdnem max fokozatra állítottam. Sütés előtt a kosárból egy kipapírozott tepsibe borítottam a kenyeret, megvágtam, majd jól megspricceltem vízzel -mivel elfelejtettem vizet a sütőbe tenni-, s így tettem be sülni. Kb. 10-15 perc után kicsit lejjebb vettem a lángot alatta. Kb 2-szer-3-szor spricceltem be kis vizet a sütőbe. Olyan 50 perc alatt készre is sült. 🙂
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: