angyalgalushka

Magos-rozsos kenyér

Ma ismét a kenyérkéé volt a főszerep, de ezen az esős vasárnapon inkább a gyorsabb kenyérváltozatot választottam, így jókora darab élesztővel turbóztam felEnnek a kis turpisságnak az ellenére mégis egy szép, ropogós héjú, ízes-magos házi kenyér készült. Van úgy, hogy nincs időnk, kedvünk a kovásszal bíbelődni, ilyenkor jól jön egy kis élesztő ha gyorsan szeretnénk friss kenyeret varázsolni az asztalra, és nem mellékesen -igaz élesztős ez a kenyér- DE mégis sokkal tartalmasabb és egészségesebb, mint a bolti zacskós-változatok, telis-tele lisztjavítószerekkel, tartósítószerekkel, mű-gluténnal… 🙂 Nálam még nem veszett össze a kovász az élesztőkockával. 🙂 

  • 30 dkg BL 80-as búza kenyérliszt
  • 20 dkg RL 90-es teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 50 g vegyes magkeverék (napraforgómag, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag)
  • 1 marék tökmag
  • 320 g langyos víz
  • 1 ek. olívaolaj
  • 16 g só

A két lisztet összekevertem egy nagy műanyag vájlingban, hozzákevertem a magvakat, majd elmorzsoltam az élesztőt a keverékkel. Ezután a kimért vízbe belemertem az 1 ek. olívaolajat, és hozzáöntöttem a vájling tartalmához. Elkezdtem kidagasztani, majd ha már eldagasztottam az élesztőt, hozzáadtam a sót s így az egészet szépen addig dagasztottam, míg el nem vált a vájling falától. Ekkor letakarva kelesztettem. (Figyelni kell, mert a több élesztő miatt hamarabb is “megindul” a tészta.) Ha megkelt, átgyúrtam finoman, és cipót formázva szépen kelesztő kosárba téve pihentettem kb 25. percig. Ekkor már bekapcsoltam a sütőt, és (mivel nálam nincs modern sütő) majdnem max fokozatra állítottam. Sütés előtt a kosárból egy kipapírozott tepsibe borítottam a kenyeret, megvágtam, majd jól megspricceltem vízzel -mivel elfelejtettem vizet a sütőbe tenni-, s így tettem be sülni. Kb. 10-15 perc után kicsit lejjebb vettem a lángot alatta. Kb 2-szer-3-szor spricceltem be kis vizet a sütőbe. Olyan 50 perc alatt készre is sült. 🙂

       

   

 

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!