Nem is oly’ rég ódákat zengedeztem a Túróról, hát mit találtam épp? Egy igazi, házias-ízvilágú puha túrógombóc receptet. 🙂 Több se kellett, szaladtam is a boltba, hogy megvegyem a hozzávalókat, amik épp most nem voltak kéznél. Igazi, falusias-klasszikus nekem ez az étek, ami pl. egy húsos leves után kiválóan megállja a helyét mint ,,második-féle,, de akár desszertnek is jó választás, és ezzel a recepttel Mindenki sikert érhet el: nekem legalábbis nem mállott amikor főztem, és szinte azonnal feljött a főzővize felszínére, és már kapkodtam is ki őket. 🙂
Végül gyors morzsa-pirítás, gombóc forgatás, és máris lehet tálalni. Mi otthon, Jászkiséren csak simán megszórjuk porcukorral, de aki cukros-tejfölösen szereti, kikeverhet egy kis pohár tejfölt porcukorral, de akár pirosgyümölcs-öntettel is szuper…. főleg így nyár lévén. Én most szerettem volna a klasszikus, otthoni verziónál maradtam. 🙂 És külön jó a recept, mert aki repetázni szeretne biztosan jut még egy pár kis gombóc neki, mert kb. 2-3 személyre elegendő ez a mennyiség (főleg, ha valaki olyan madár-étkű így nyár derekán, mint én). 🙂
- 50 dkg túró
- 3 db tojás
- búzadara (ki hogyan szereti, puhábbra vagy tömörebbre)
- pici étolaj
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa
- csipet só
- porcukor
Túrót a tojásokkal, darával és a csipet sóval jól egybegyúrom. Villával is meg lehet törni. 🙂 Majd hűtőben pihentetem 3-4 órát, hogy a búzadara megdagadjon.
Vizes kézzel kis gombócokat formázok, majd forrásban levő picit sós vízben kifőzöm: elsőre lesüllyed, amikor pedig feljön a főzővíz tetejére, kiveszem az elkészült gombócokat.
Pici olajon megpirítom a zsemlemorzsát, és ebben forgatom meg a kész gombócokat. Végül tálalom, porcukrozom. Aki szereti, egy kevéske vaníliás cukorral extra finom ízt adhat neki. 🙂
Jó étvágyat kívánok 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: