Úgy látszik nagy szerelem lesz ez a KOVÁSZOS KENYÉR-téma, mert érzem hogy egyre-jobban benne vagyok mind lelkileg, mind gyakorlatban, amikor van hétvégén lehetőségem, mert a másik szerelmet, a KALÁCSot is csak kell gyakorolni. 🙂
Hát ezen a hosszú Pünkösdi hétvégén volt alkalmam mindkettőhöz, és határozottan állítom, hogy a gyakorlatokat SIKERESNEK titulálom mindkét esetben: Bélzet első osztályú állagra és puhaságra is a kalácsnál, kenyérnél pedig igazi falusi kenyér született, érződik a kovász mind az illatán, mind az ízén. A Kalácsot csak megmutatom itt, bár nem erről szól e bejegyzés, viszont mondhatni együtt készültek, nem szeretném kihagyni a posztból. Receptet ehhez nem írok, mert egy új receptet szerettem volna kipróbálni, de valami nem stimmelt, a folyadék rengeteg volt, és plusz lisztezni kellett… mégis tökéletes lett. Kalácsreceptnél megmaradok a jó bevált úton: Lásd: Péksütemény-kategória: “Első fonott kalácsom”. 🙂
Tehát a kalács-gyakorlat: 4-es fonással, első fonásom, nem is lett volna rossz, ha szorosabbra fontam volna.
És jöjjön a bejegyzés fő témája:
Kovászos Fehér Kenyér:
Annyira sok szép ötletet látok az interneten, hogy kedvem volt nekem is variálni a vágásokkal. Azt hiszem egy hétvégét rá kell majd szánnom, amikor nem sütkérezek, hanem díszítő vágásokat tervezgetek. 🙂
Recept a szokásos, azt hiszem nem is térek -egyenlőre- át másik recepthez, hanem ezt fogom olykor-olykor változtatni.
Kovász BL 80-as liszt-víz keveréke, ebből sütést megelőző nap kivettem egy nagy kanállal egy tiszta üvegbe. EHHEZ adtam 6 evőkanál BL 80-as lisztet és 6 evőkanál langyos vizet, elkevertem, félretettem. Ez volt reggel. EZ megy a kenyérbe. A kenyérbe menő estére szépen duplázott is, még feljebb is ment, és jó buborékos volt, tehát siker ismét. A MARADÉK kovászt (reggel, amikor kivettem a kenyérbe valót) szimplán megetettem (3-3), majd amikor az is tetőzött, eltettem “aludni” a hűtőbe.
Este adtam a kivett-feletetett kovászhoz:
- 320 g langyos vizet
- 500 g BL 80-as búza kenyérlisztet
- 15 g sót
Ezt bedagasztottam, majd félóránként 3-szor hajtogattam, megmozgattam, majd végül formáztam és a kibélelt, kilisztezett kelesztő kosárba fektettem slusszal felfelé. Ez volt este 10-kor. Majd reggel 7 óra körül úgy láttam itt az idő a sütő begyújtásához. Max fokozat (mivel nem tudok pontos hőfokot állítani), és egy lábasban víz, ezt a sütő aljába tettem, és amikor jól előmelegedett, betettem már dísz-vágással ellátott kenyeret. Gőzzel max fokozaton ment fél órát, majd kivettem a vizet, megfordítottam a kenyeret, és lejjebb vettem a hőfokot, így még plusz fél órát sütöttem. (max 230 fok lenne, lejjebb vett kb 210 fok lenne). Mielőtt kivettem végleg, még egyszer fordítottam rajta, mert kicsit pirít a sütő hátulja. Kivétel után vízzel megspricceljük, hogy repedezett, extra ropogós legyen a héja (ezt most jól elfelejtettem, de magától is megajándékozott egy kis repedéssel. 🙂 ), majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, megvágjuk. 🙂
Mennyei, Házias, falusias lett, annyira szeretem, még a könnyem is kicsordult egy picikét. 🙂
Kommentek