Nagy kedvenc otthon ez a sós aprósütemény, szinte nincs olyan vendégfogadás, hogy ezt Anyukám ne süsse meg. A siker az mindig garantált, hiszen finom pizzakrémmel van töltve, amit kortól és nemtől függetlenül Mindenki szeret. 🙂 Baráti összejövetelekre sör-és borkorcsolyaként is megállja a helyét. A mókás nevét pedig alakjáról kapta, mert olyan mint egy kövér egérke. 🙂
Tésztája egy hosszú időt igényelő kelt tészta, de kell is neki a jó pár óra, hiszen bedagasztva egy merev, masszív erős tésztát kapunk. Én szinte fel sem tudom gömbölyíteni, mint pl. egy kalácstésztát, annyira kemény tészta. De ahogy telnek az órák, érezhetjük, hogy egyre jobban emelkedik, és lazul a szerkezete. 🙂
Szuper alaptészta is lehet, itt még fogtok vele találkozni, hiszen BÁRMIVEL tölthető, és nem mellékesen szépen alakítható, vágható, szaggatható. Csupa jó tulajdonság, de hát ilyen a szupertészta, ugye? 🙂
A receptben leírt mennyiség kb 40 db kis ,,egérkére,, elegendő:
-60 dkg liszt
-25 dkg vaj
-1 pohár tejföl
-2 tojás sárgája és 1 egész tojás
-3 dkg élesztő
-só :ízlés szerint
-10 dkg reszelt sajt, plusz 10-15 dkg reszelt sajt a tetejére
-egy nagy tubus pizzakrém.
A hozzávalókat (természetesen kivéve a másik adag sajt, és a pizzakrém) összegyúrjuk, és (ha csak másnap sütjük, akkor hűtőben kb majdnem egy napig) ha aznap sütjük akkor legalább 5 órán át pihentetjük a konyhában. Nyújtás előtt átgyúrjuk.
Én a tésztát 3 db-ra osztottam jó szemmértékkel, és egyenként kör-alakúra kinyújtottam. (Kisebb-nagyobb sikerrel, de ez úgysem látszik majd, mert szépen alakítható, hajtható a tészta.) Egy kanál segítségével a pizzakrém harmadát (amennyi osztás, kb. annyi rész krém) a tésztalap-karikán elkentem, majd egy éles késsel, mint a tortát felosztottam, elvágtam, és feltekertem.
Sütőpapírral borított tepsibe helyeztem az ,,egérkéket,, és felvert tojással lekentem őket. Pihentetjük vagy egy jó 15 percet, és egy második tojásozást követően megszórjuk a félretett reszelt sajttal, és készre sütjük (kb. 170-180 ‘C).
Tálaljuk, és bezsebeljük a bókokat. 🙂 Jó étvágyat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: