angyalgalushka

Máglyarakás

Azt hiszem kezdem megszeretni az almás-fahéjas süteményeket, igen, egyik napról a másikra, és már látom hogy milyen finomak tudnak lenni, avagy az ,,élet az almás lepényen túl,, is remekül létezik. Nem is tudom miért nem kedveltem eddig, de ma reggel máglyarakást reggeliztem, és nagyon tetszett. 🙂 Azért tudnak valamit ezek a régebbi stílusú, klasszikusok… Régóta kacérkodtam ezzel a recepttel, de most végre, megmutatta milyen elegáns is tud lenni a fahéj-alma páros. Olyan jó, ahogyan a kalács felitta a tojásos-cukros tejet, és összesült a sárgabaracklekvárral és a fahéjas almával…
Olyan elegáns, szerintem bármilyen alkalmi eseményen is megállja a helyét. 🙂

-kb. 1 kg alma
-1 l tej
-30 dkg porcukor
-50 dkg kalács (szikkasztva)
-45-50 dkg sárgabaracklekvár
-15 dkg vaj
-4 tojás
-1 csom. vaníliás cukor
-őrölt fahéj ízlés szerint
(-zsemlemorzsa a tepsi szórásához)
(-durvára megsodrófázott dió)

De először is a kalács, Aki szeretné maga megsütni hozzá. Számomra kaláccsal az igazi. 🙂
https://angyalgalushka.cafeblog.hu/2016/05/18/elso-fonott-kalacsom/

Az almát meghámozzuk, és felszeleteljük, és megforgatjuk a fahéjban. (Én nem pároltam meg, így is finom lett.)
Tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét hűtőbe tesszük, mert most még nem lesz szükség rá, a sárgákat pedig kihabosítjuk a puha vajjal és a porcukor felével, és a vaníliás cukorral.
Eközben a tejet felmelegítjük (én csak mikróztam), és a tojásos masszához keverjük.
Ebben a cukros-tojásos tejben megáztattam a kalács darabokat, és a felét egy sütőpapírral kibélelt (így nem használtam a morzsát természetesen) tepsibe jó szorosan egymás mellé rakosgattam. Meglocsoljuk egy kis lével.
Erre jön az alma, majd a kalácsok másik fele. Meglocsoljuk szintén egy kis lével.
Elkenjük a lekvárt a kalács tetején, és kb. 180 fokos előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük a süteményt.
A hűtőből kivesszük a fehérjét és kemény habot verünk a porcukor megmaradt felével, majd lazán belekeverjük a maradék lekvárt (kb. 2 teáskanálnyi).
Ezt a krémet oszlatjuk el a sütemény tetején, majd kicsit megpaskoljuk a habot, hogy rusztikus legyen, és visszatoljuk a sütőbe rásütni a habot (lejjebb vesszük picit a lángot).
Amint kihűlt, lehet is szeletelni, tálalni.

Jó étvágyat.
(Megjegyzés: a lekvár tetejét szórjuk meg a dióval és így sütjük, amennyiben diósan még jobban szeretnénk gazdagítani. 🙂 )

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!