Az almás lepényt vagy pitét (ki hogyan nevezi) Mindenki szereti, nem hinném, hogy lenne olyan aki nem kedveli ezt a nagy klasszikus, egyszerű süteményt. Még én is imádom, pedig nem szeretem az almás-fahéjas sütiket…. De ez képes még ezt is megváltoztatni, úgy hiszem. 🙂 Enni is és persze sütni is szeretem.
Ezzel a sütivel úgy gondolom soha nem vallhatunk kudarcot, hát rajta, süssünk finomat! 🙂
-350 g liszt (kb. 1/3-a rétesliszt és a 2/3-a BL55)
-150 g puha vaj
-150 g porcukor
-8 g sütőpor
-2 egész tojás
-30 g tejföl (lehet állati tejszín is)
-zsemlemorzsa a szóráshoz
-őrölt fahéj ízlés szerint
-alma lereszelve (annyi, hogy a kinyomkodott leve kereken 1 liter legyen)
Ez egy 22×31 cm-es tepsibe szépen el fog férni, magas lesz a sütemény.
Liszt-sütőpor-porcukor-vaj négyest elmorzsoljuk, majd jöhet bele a tojás és a tejföl, és szépen kidagasszuk. Megfelezzük a tésztát, és az egyik felét a sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, eligazgatjuk benne, majd megszurkáljuk egy villával vagy késsel, és sütjük, kb 8-10 percig.
Ha színt kapott, kivesszük a sütőből, megszórjuk a morzsával, és ráhalmozzuk, eligazgatjuk a tésztán az előzőleg fahéjazott reszelt almát. Egyenletesen lenyomkodjuk, majd megszórjuk egy picike morzsával az almát, majd a tészta másik felét rányújtjuk.
Felvert tojással kétszer lekenjük a tetejét, majd egy villával megdíszítjük, és mehet vissza a sütőbe kb 40-44 percre, kb. 180 fokon és készre sütjük.
Ha TELJESEN (a töltelék is) kihűlt, szeleteljük. 🙂
Jó étvágyat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: