A mai nap termése ez a vaníliás túrós pitetorta, házi, saját készítésű málnalekvárral.
Jeles alkalomra készült, ugyanis születésnapi süteménynek szántam, melyet persze már egy ideje szerettem volna elkészíteni, de az Alkalom megszülte az valóságot: így elkészítettem végre. 🙂
Mi itthon nagy túrókedvelők vagyunk, így nem is eshetett másra a választásom. A málnával pedig a Tavaszt várom, sőt! Egyenesen sürgetem! 😀 És amint kitekintek az ablakon, látom, hogy meghallotta a kiáltásom, mert oly’ szép tél végei tavaszi vasárnapunk van.
Én egy 18 cm átmérőjű tortakarikában sütöttem meg ezt a pitét, mert 2 ember degeszre eheti magát még így is, főleg az én adagommal, ugyanis nem sajnálom az anyagot. 🙂 De 6 emberke is bőven tud enni egy ilyen adagból, maximum nincs repeta-lehetőség.
És a recept:
-175 g búzaliszt és rétesliszt keverve (kb. 2/3 finomliszt, és 1/3 rétesliszt)
-75 g porcukor
-75 g puha vaj
-6 g sütőpor
-1 max. közepes tojás
-15 g tejföl
Töltelék: (aki szintén maga is túró-fanatikus)
-700 g túró
-2 tojássárgája
-cukor (ízlés szerint)
-1 cs. Bourbon vaníliás cukor
-pici reszelt citrom -vagy narancshéj
(-és aki szereti egy kiskanál tejfölt, joghurtot is tehet bele, én mondjuk nem tettem, hogy tömörebb legyen)
A tésztának valókat a tojás, és a tejföl kivételével eldolgozzuk, majd hozzáadva a tojást és a tejfölt szépen kidagasztjuk. Némi lisztet még lehet hogy fel fog venni, érdemes nem eltenni a kezünk ügyéből a lisztes zacskót.
Kicsit pihentetjük a tésztát.
A töltelék hozzávalóit pedig egyszerűen egy tálban jól összedolgozzuk akár a kezünkkel, akár egy kis gépi habverő segítségével.
A tortaformát kivajazzuk, és sütőpapírral kibéleljük alul és oldalt is, majd a megfelezett tésztát belenyújtjuk, és a kezünkkel eligazítgatjuk. (Előtte mérjük le a felezett tésztákat, kb. 200 g-osak legyenek. Az esetlegesen fennmaradó tésztadarabkával akár díszíthetjük majd a piténk tetejét, de kis kekszekként is kisüthetjük. 🙂 )
Elősütjük kb. 175 fokon.
A kissé kihűlt alja-tésztát zsemlemorzsával meghintjük, úgy a formában hagyva az egészet, és ebbe simítjuk el a túrót. Kicsit a tetejét is meghintjük morzsával, és erre helyezzük a szintén karikára nyújtott felső tésztalapot.
Tojássárgájával kétszer megkentem, villával megcsíkoztam, megszurkáltam, és 45-50 perc alatt készre sütöttem.
Éjszakára még a formában pihent a sütemény, reggel szeleteltem, tálaltam.
A málnalekvárhoz pedig:
-250 g fagyasztott málnát használtam, és szintén ízlés szerinti cukorral jól felfőztem, majd kis üvegcsébe töltöttem, és a lezárt üveg lekvárt fejre állítva hagytam kihűlni.
Jó étvágyat 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: