,,Bajor karácsonyi stollen, egy délnémet eredetű süteménykülönlegesség.,,
Így volt megfogalmazva ez a zamatos és erősen fűszerezett, illatozó németföldi sütemény, és én mint ,,Német-mindenség,, szerelmes, természetesen el lettem bájolva ettől a kenyérhez hasonló süteménytől.
Sokféle receptúrát olvastam róla, szinte ahány ház, annyi szokás. Sokan dúsítják kandírozott gyümölccsel, néhol mindemellett még egy marcipánrudat is belesütnek.
Én idén ezt az ,,eredeti,, receptet szerettem volna követni, de ennek alapján biztosan le szeretném sütni a kandírozott gyümölcsös-marcipános ,,mindenjóság bele,, Stollent is. 🙂
Bajor karácsonyi stollen:
-56 dkg liszt
-18 dkg vaj
-5 dkg cukor
-3 dkg élesztő
-8 tojássárgája
-csipetnyi só
-2 dl langyos tej
-5 dkg mazsola
-5 dkg vágott mandula
-1 citrom reszelt héja
-reszelt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt kardamómiamag (Én gyorsítottan mézeskalács fűszerkeveréket használtam, hiszen minden benne van.)
-1 csomag vaníliás cukor
A sárgájákat a langyos tejjel és a morzsolt élesztővel egyneműre kevertem. Most jöhetett bele a liszt, belekeverve a só, a cukrok, citromhéj, a fűszerkeverék, és a mazsola-mandula párosa. Félig összedagasztom, majd végül a meglágyított puha vajat is beledagasztom.
Letakarva meleg helyen kelesztem. Kelesztés után lisztezett deszkán átgyúrom, majd egy nyújtófával mélyedést csinálok a tésztába, melyet olvasztott vajjal megkenek, végül egymásra hajtom a tészta két hosszabb szélét, és kenyér formájúra alakítom.
Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm közepes lángnál.
Miután kisült, és kihűlt, megkenegetem a tetejét olvasztott vajjal, és porcukorral bőségesen szitálom.
Szeleteljük, és tálaljuk.
Minden Kedves Blogtársamnak, és Olvasómnak kívánok Áldott Karácsonyi Ünnepeket, és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: