angyalgalushka

Gyömbéres-narancsos kalács: hangolódás a közelgő ünnepekre

gyomberes_narancsos_kalacs_2016-10-31-13-04-401

Mindenszentek-és Halottak napjára én is haza tudtam látogatni, Jászkisérre. A megemlékezés mellett szerettem volna időt szakítani a hazai ízekre, itthon készült-sült ételekre, mert mindig van új a nap alatt, még akkor is, ha ezeket az ételeket Mindenki ismeri.
Anyukám kiváló ételei mellett természetesen én sem tétlenkedtem, így sütöttem-sütöttünk egy szép nagy, mosolygós, már-már a karácsony előhírnökeként számon tartott Gyömbéres-narancsos kalácsot. 🙂
Szerintem bőven van mit tanulni még, és elég erősen süt az itthoni sütő, de a végeredmény finom lett, és házias. Csak ez számít. 🙂 <3

Nálam olvasható már egy régi receptes könyvből egy bevált kalácsrecept, most is maradtam hű hozzá. Csak most már nem fél adagot, hanem egész adagot sütöttem. El fog fogyni, én már kóstolás után kicsit megpihenve, már szeltem is a repetát. 🙂

És a recept:
-50 dkg liszt
-2 dkg élesztő (itthon csak instant volt, egy egész kis tasakkal beletettem)
-1 tojás és 1 sárgája
-4-5 kk. cukor
-1 cs. vaníliás cukor
-2,5-3 dl langyos tej
-késhegynyi só
-5 dkg olvasztott vaj
-egy kis doboz kandírozott narancshéj (100 g)
-frissen reszelt gyömbér ízlés szerint
-fél narancs frissen reszelt héja

Sót, lisztet, élesztőt, kandírozott narancshéjat, cukrot, és a vaníliás cukrot elkevertem egy nagyobb tálban, belereszeltem egy fél narancs héját, és gyömbért ízlés szerint.
A tejet a tojással összekevertem, és a lisztes részhez adtam. Mikor félig össze van gyúrva, hozzáadtam az olvasztott vajat, és szép egyenletesre gyúrtam a tésztát, míg el nem kezdett válni a tál falától. Akkor kivettem, megliszteztem a tál alját és visszatettem a tésztát, és letakarva kelesztettem.
Miután megkelt, három részre osztottam, megsodortam, és megfontam.
Kipapírozott tepsire tettem a kalácsot, majd egy tojást felvertem, és megkentem vele a kalácsot. Meleg helyen kelesztettem.
Kis kelés után ismét lekentem a tojással, majd előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Tű/késpróbával ellenőriztem hogy átsült-e.
Amikor kisült, nyitott sütőajtó mellett hűlni hagytam.

Szeleteljük, tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral, vagy csokoládéöntettel is tálalhatjuk, hozzá néhány narancs gerezd… mennyei.. 🙂

Jó étvágyat kívánok.

kalacshoz_2016-10-31-09-54-281

gyomberes_narancsos_fonott_kalacs_2016-10-31-11-03-211 gyomberes_narancsos_kalacs_2_2016-10-31-13-11-591

gyomberes_narancsos_kalacs_megszelve_2016-10-31-13-15-281

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!