A tiramisu az olasz ,,tirami su,, (,,dobj fel,,)-kifejezésből ered, ami a két legfontosabb összetevőjére, a kávéra és a kakaóra utal.
Manapság számtalan verzióját ismerjük és készítjük, igazi ,,ahány ház, annyi féle tiramisu-receptúra,,. 🙂
Ezt a receptet már rég szerettem volna kipróbálni, míg a héten jött egy rendelés, melyben 20 kis szelet mini tiramisut szerettek volna.
Teljesítettem.
Pont 21 szeletet tudtam kihozni az alábbi receptből, így volt alkalom kóstolni: igazán mennyei, intenzív kávés zamat, puha kakaós piskóta ágyon.
Az eredeti recept egy 18 centis átmérőjű tortácskára szól, de a kérés miatt lesütöttem egy 6 tojásos kakaós piskótalapot.
Krém:
-500 g mascarpone
-2 dl habtejszín ( állati)
-100 g nádcukor
-3 tk. instant kávé
-1 dl. forró víz
-1 cs. zselatin fix (10 g.)
-és a végén: kakaópor, mellyel meghintjük a tetejét.
-babapiskóta és plusz kávéital
(Én zselatin fix helyett 2 cs. habfixet tettem bele, így is finom lett 🙂 .)
Elkészítem a kávét (víz, cukor, ins. kávé), majd a tejszínnel összekevert mascarponeba keverem, míg egynemű, sima krémet nem kapok. (VIGYÁZZUNK, a mascarponet hamar le túl lehet keverni!)
Most keverem bele a 2 cs. habfixet, majd egy kb 16cmx25cm-es kerettel kiszúrjuk a piskótalapot, majd a kereten belüli lapra kenünk keveset a krémünkből, erre helyezzük az új kávéba mártott babapiskótákat, kicsit szellősen helyezzük. Végül a maradék nagyobb rész krémet egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Éjszakára hűtőben dermesszük.
Másnap kivágjuk a keretből, leszélezzük, és szeleteljük. Én 3×7 azaz 21 szeletre jött ki, így tudtunk kóstolni a kolléganőimmel. 🙂
Szeletelés után meghintjük a kakaóporral.
Tálaljuk, és jó étvágyat kívánunk 🙂 <3
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: