Kezembe került egy réges-régi tortarecept, amelyet nagyon szerettem sütni, mert könnyen összeállítható a tésztája, tartós, és maga az összetétel alapján bármit hozzáadhatunk, bármivel kedvünkre dúsíthatjuk, az adott alkalom, és az adott ünnep szerint alakíthatjuk: Ha karácsonyra sütjük, tehetünk bele ide illő fűszereket, ha tölteni szeretnénk, azt is bátran tehetjük, de akár önmagában is megállja a helyét ez a narancslével készült alap VEGAN torta. 🙂
Megjegyzem, különféle gyümölcslekvárokkal és étcsokoládéval a legfinomabb. Az alaptészta édes ízű.
Íme a recept egy 18 cm átmérőjű tortakarikához: (nemcsak veganok, hanem laktózérzékenyeknek is fogyaszthatják, mivel semmilyen tej -és tojásterméket NEM tartalmaz. Azért közben felhívom a figyelmet hogy EZ a recept viszont GLUTÉNES!)
Lássuk csak:
Vegan torta:
-200 g 100%-os narancslé
-150 g cukor
-0,5 cs. vaníliás cukor
-40 g étolaj
-0,5 cs. sütőpor
-230 g liszt (én BL-55-öt használtam)
-fél narancs reszelt héja
+2-3 marék (fagyasztott) erdei vegyes gyümölcs
Szépen sorban egy edénybe mérjük a hozzávalókat (én így ahogy itt le van írva így szoktam 🙂 ), majd egy habverővel alaposan elkeverem. Végül egy kis marék gyümölcsöt lazán fakanállal beleforgatok a masszába.
Előre sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, majd a maradék gyümölccsel megszórjuk a tetején: szépen elrendezgethetjük.
Majd a kb. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Eredetileg olyan kb. 40 percig sül, de így gyümölccsel kicsit tovább tart, tű -vagy késpróbával ellenőrizzük hogy átsült-e a belseje.
Áfonya lekvárral, és étcsokoládéval különösen finom sütemény 🙂
Jó étvágyat kívánok.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: