angyalgalushka

Aszalt szilvás-kolbászos-diós cipó, Húsvétra

20160327_102507_aszalt szilvás kolbászos diós cipóhoz

20160327_133137_sütés előtt a cipó

20160327_151502_mosolyog a húsvéti cipóm

20160327_160600_még meleg

A húsvéti láz engem is elkapott.
Hazajöttem kicsit a Jászságba, és két napig szinte ki sem jöttünk a konyhából.
Anyuval együtt sütkéreztünk. Nagyon jól éreztük magunkat, hiszen mindenkinek van egy stílusa, kipróbált ,,fogása,, mit hogyan szokott, amit igyekeztünk átadni egymásnak. Rég éreztem magam ilyen jól, ez a sok étel, sütemény, sós süti, darált süti, ibolyás-árvácskás túrótorta, Anyukám meseszép Húsvéti kalácsa. Meg is mutatom 🙂 íme:

20160327_134454_Anyu húsvéti kalácsa

Odáig voltam tőle, és vissza, annyira tetszett, tetszik még most is. Igazi házi, tejes kalács.
Nagyon sok fotót készítettem, a kertünkről reggel, voltam piacon is retket venni, és a mindenféle húsvéti sütkérezésünkről… 🙂
Istennek legyen érte hála, amilyen Reggel virradt ma ránk -itthon. Igazi, áldott húsvéti reggel napsütéssel, harmatos virágokkal-levegővel.. 🙂 Imádtam. Csodás emlék.

Nos de nem is áradozok tovább az itthon szépségeiről, tessék, itt a kis húsvéti cipó receptje:
Aszalt szilvás-kolbászos-diós cipó:
(recept: dr. Oetker, eredetileg dió helyett pisztáciával van a recept, de mivel nem volt itthon pisztácia, így dióval helyettesítettük. Finom lett így is, igazi zamatos édes-sós kenyérkülönlegesség.)
-200 g aszalt szilva (mag nélkül..természetesen)
-kb. 100 g füstölt kolbász
-300 g búzaliszt
-1 tasak instant élesztő
-1 púpos tk. só
-200 ml langyos víz
-4 ek. olíva olaj (én sima étolajjal dolgoztam)
-60 g pisztácia (én dióval helyettesítettem)
-kenéshez: víz.

Szilvát és a kolbászt kis darabokra vágjuk.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Lisztet az élesztővel egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a vizet, az olajat, a sót, és az egészet összedagasztjuk.Végül a szilvát, kolbászt és a pisztáciát (diót) is belegyúrjuk a tésztánkba.
A tésztát lisztezett táblán kézzel kicsit dagasztjuk még, hogy szép cipó formája legyen. (Én itt pl. kelesztettem vagy másfél órán át.)
Átgyúrjuk a tésztát majd bevágjuk egy éles késsel, és ismét letakarva kelesztjük picit, itt viszont már a tepsiben.
(EREDETILEG a recept csak ezt a kelesztést írta, összegyúrás után egyszer, én viszont kétszer kelesztettem, szuper lett -így is.)
Előmelegítjük a sütőt kb 200 fokra. A megkelt cipócskánkat megkenjük vízzel, majd az előmelegített sütőben kisütjük, kb. 38 perc alatt. Tű, vagy késpróbával ellenőrizhetjük átsült-e a közepe.
Amikor kisült, megspricceljük kevés vízzel, hogy ropogós, pattogós legyen, majd rácsra helyezve hűlni hagyjuk.

Szeleteljük, és fogyasztjuk jó étvággyal magában, vagy bármi szimpatikus feltéttel kenve, szórva, stb. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!