Ez a tortácska most igaz sem nem régies, sem nem népies, de mindenképpen illik a közelgő Húsvét ünnepi asztalára, Mindenkinek, aki kedveli az 1000%-os édességű süteményeket, és az egzotikus gyümölcsöket, és az ezekből készült aszalványokat. 🙂
Klasszikus kerek formában is szuper, én most mégis egy modernebb tégla-formát választottam. Tulajdonképpen kikentem egy fehér piskóta lapot, és miután kisült, ezt szeleteltem fel, és töltöttem, díszítettem.
Egyben, és szeletelve is egy igen látványos süteménykülönlegességet kapunk.
Nem is szaporítom a szót, álljon itt a recept 🙂 (Azt azért még ide írom, hogy meglehetősen kis tortának készítettem ezt, körülbelül 3-4 személyes. Ehhez mérten Minden kedves sütni kedvelő Látogatóm saját maga tudja növelni tortája méretét.)
Piskóta:
-2 db tojás szétválasztva
-4 dkg cukor
-4 dkg liszt (Akinek szokása, tehet bele késhegynyi sütőport, sót, én sosem teszek bele, nekem bevált így is 🙂 )
Töltelék:
Fehér csoki ganache:
-1 dl tejszín (minél magasabb százalékú)
-200-300 g fehér csoki
-kb. 10-15 dkg egzotikus aszalvány (ízlés szerint)
Megjegyzés: Nyugodtan készíthető 1:3 arányú ganache is, elbírja a fehér csoki, én azt tapasztaltam.
Bevonat/Díszítés:
-10-15 dkg fehér csoki, és a maradék egzotikus gyümölcs aszalvány
Piskótalapot elkészítjük a szokott módon (fehérjét a cukorral kemény habbá verni, majd bele a sárgája, majd lazán a liszt beleforgatva, úgy hogy ne törjük a habot), kisütjük.
Miközben hűl, feltesszük a tejszínt melegíteni, majd ha csípősre melegedett levesszük a tűzről, és a fehér csokit beletördeljük, egy keverő segítségével felolvasztjuk. Hűlni hagyjuk.
A kisült piskótalapunkat 3 részre vágjuk, és megtöltjük a ganache-krémmel, melyet megszórunk aszalvánnyal. Ráhelyezzük a második lapot, töltjük, harmadik lapot is felhelyezzük, majd a tortánkat bevonjuk a maradék krémmel.
Hűtőben kicsit szilárdulni hagyjuk.
Vízfürdő felett felolvasztjuk a tortácska bevonására szánt fehér csokit. Ha sűrűnek tűnne, pici étolajjal lazítsuk. Bevonjuk vele a kihűlt tortánkat, majd a tetejére szórjuk a maradék aszalt gyümölcsöt. Visszatesszük a hűtőbe, hadd dermedjen csoki.
Szeleteljük, tálaljuk, jó étvágyat kívánok
és Minden Kedves Látogatómnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: