angyalgalushka

Jász meggyes pite

20160320_063825_jasz meggyes pite

20160320_064028_jasz meggyes pite 2

Nos, ahogy ígértem, jöjjön egy kis népi sütemény, igazi hamisítatlan falusi ,,nagymamás,, szeretettel átitatva. Ahogy írtam, a jászságból származom, és mivel fontosnak tartom a népi hagyományok őrzését-továbbvitelét, olykor-olykor szeretnék nemcsak régies, de ,,falusias,, süteményeket is bemutatni. Lehet van olyan süteményes-kolléga, aki már ismeri, de biztos van akinek még újak lehetnek ezek a receptek. 🙂 Hátha kedvet kapnak a sütkérezéshez.

Sütkérezés. De régi is ez a szó, még akkor hallottam, amikor a Mama még sütött a helyi lagzikba süteményeket, jászságban így használjuk ezt a szót arra a személyre, aki (éppen) süt, alkot valami finomat.
Nos de nem is szaporítom a szót, pedig lennének még ide kapcsolódó gondolatfonalaim, de hajjaj… jöjjön a recept. 🙂 Íme:

Jász meggyes pite:

-25 dkg liszt
-25 dkg porcukor
-25 dkg vaj/margarin (én a vajat szeretem, de ritkán használok margarint is, de akkor is csak Rama)
-1 kk. sütőpor
-5 tojás
-vaníliás cukor (ízlés szerint)
-magozott meggy (ízlés szerint)

Lisztben elkeverjük a sütőport, félretesszük.

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.

Tojásokat egyenként a masszához adjuk, elkeverjük, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet.

Kivajazott, kilisztezett tepsibe/formába öntjük a masszát (én mindig sütőpapírt használok szinte 🙂 ), azután morzsában vagy lisztben megforgatjuk a lecsepegtetett meggyszemeket, és a tészta tetejére szórjuk majd közepes lángon kisütjük. Kb. 175 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük hogy belül is jól átsült-e a süteményünk.

Szép, aranyszínű, masszív, édes-gyümölcsös sütit, igazi házias ízvilágot fogunk kapni. 🙂
Porcukorral meghintve, esetleg házi lekvárral tálalva is nagyon finom. Jó étvágyat 🙂

Még egy kis gondolatmenet. 🙂
Anyu egyszer megemlítette, hogy a keze ügyébe került otthon a községi könyvtárban egy könyv, mely a Jász népi ételek receptjeit hivatott közrefogni. Amint legközelebb hazautaztam, otthon várt meghosszabbított időre kivéve a könyv. 🙂
Nemcsak levesek, ,,másodikféle,, és sütemények, de a könyv elején sorra voltak szedve a különféle események, hogy azokon a jászságban mit-hogyan (volt) szokás, milyen alkalomra milyen étel illett. 🙂
Remélem egyszer nekem is lesz egy példányom, olyan jó dolgok voltak benne hogy az csak na! 🙂
…Igazi, népi ételek. Eleink ételei. A Mi ételeink. Jászok vagyunk. Jász lány vagyok, és bármerre is vessen az Élet, mindig is innen származom.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!