Rákóczi-túróslepény (eredeti recept)



Netes böngészéseim által bukkantam ennek a fantasztikus süteménynek a receptjére, mivel nagy túrófanatikus vagyok, olyan nem lehetett, hogy ne kóstolhassam meg az eredeti Rákóczi-túróst, amely némiképp eltér a cukrászdákban kapható verziótól. Aki kedvet érez egy kis régi ízre, nem fog benne csalódni, ezt garantálom. A töltelék összetétel kicsit furcsa volt nekem első olvasásra, mivel zsemle belét is tartalmaz a recept szerint, de amikor megkóstoltuk, hát ez valami mennyei 🙂

Lássuk tehát:

Rákóczi-túróslepény (eredeti recept)

Tésztája:

-25 dkg liszt

-12 dkg vaj

-2 tojás sárgája

-1 csapott kiskanál sütőpor

-1 csipet só

-6 dkg porcukor

-10 dkg tejföl

Tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd pihentetjük, nyújtjuk, és elősütjük kb. 175 fokon.

Töltelék:

-50 dkg rögös túró

-15 dkg cukor

-3 tojás sárgája

-20 dkg tejföl

-2 zsemle

-5 dkg édes morzsa

-4 dkg mazsola

-2 tojás fehérje

Túrót a cukorral, sárgájával, tejföllel, és a morzsával, mazsolával jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a habbá vert fehérjét, és a meghámozott, felkockázott zsemléket. Ráterítjük az elősütött tésztára, sütjük kb 180 fokon 30 percig.

Ez idő alatt felverjük a

Tetejére csillagcsővel rácsozandó:

-3 tojás fehérjét

-14 dkg cukorral

majd a kb. 100 fokra visszavett sütőbe a hab pirulásáig visszatoljuk.

A kisült lepény tetejére a rácsok közé két kiskanál segítségével pedig:

-baracklekvárt, vagy

-ribizlilekvárt kanalazunk.

Szeleteljük, tálaljuk, jó étvágyat kívánunk 🙂

Tovább a blogra »