angyalgalushka

Brassói aprópecsenye

,,Mit is főzzek, mit is főzzek, így ezen a szép napos vasárnap reggelen?,, Hangzott el a kérdés a fejemben. Aztán egy rövid kutakodás révén megakadt a szemem egy brassói aprópecsenyét ábrázoló fényképen. Nosza, -kis villanykörte a fej felett- nekem sem kellett több, irány a bolt, és beszereztem a hozzávalókat ehhez az állítólag Brassóhoz halvány köze sincs, inkább magyar származású egytálételhez, melynek eredeti receptje, és pontos eredete máig ismeretlen, mindenféle asztali legendák övezik, így le sem jegyzek egyet sem, meghagyva a vadászat örömét. 🙂

Szeretem az egyszerű, magyaros, klasszikus ételeket. De valójában mindent szeretek, amit egyszerűen el lehet készíteni. 🙂 Így esett választásom az ízletes brassóira, mivel már ezer éve ettem, de én még sosem készítettem, csak mindig más, pl. az Anyukám. Szerintem igazi nyári étel, tuti járható út egy kicsi bográcsban is a húsos része, így akár kerti főzéseken, esetleg vízparti nyaralónál is kivitelezhető. Nem egy ,,könnyű,, étel, mint amennyire könnyen elkészíthető, én most szívesen elkortyolnék hozzá valamilyen fehér- vagy rozébort, elnyújtózva egy fa árnyékában… mondjuk a Badacsonyban… Ez a kép miatt érdekel annyira. 🙂

Fotó eredete: https://secretstories.hu/valodi-eskuvok/eskuvo-balaton-badacsony-magyar-toszkana/ 

Na de most vissza az ételhez. 🙂 Az adag kb 2 személyes, így érdemes osztani-szorozni, az asztaltársaság számától függően.

  • 50 dkg szűzpecsenye vagy tarja
  • kb. 5-6 dkg házi füstölt szalonna
  • kb. 1 kg krumpli
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • disznózsír, mangalicazsír, vagy étolaj, esetleg olíva olaj -ízlés szerint
  • piros paprikapor, só, őrölt fekete bors

Legelőször felkockáztam a krumplit, de a receptben írtak szerint nem olajban, hanem kipapírozott tepsibe kockáztam, sóztam, és meglocsoltam étolajjal, összekevertem, és közepes lángon tepsiben megsütöttem. Kb fél órán át lefedve alufóliával.

Amíg sült a krumpli, addig felkockáztam a zöldségeket és a húst plusz a szalonnát.

A felaprított hagymát a szalonnán megpirítottam, majd hozzáadtam a húst, egy picike vizet, majd sóztam borsoztam, és elkezdtem főzni. Egyszer adtam hozzá szintén egy picike vizet, hogy hadd főljön jó puhára a hús.

Amikor már majdnem jó volt a hús, hozzáadtam a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd összepirítottam őket.

Ezalatt lereszeltem a fokhagymát, és a legvégén hozzáadtam a húsos részhez egy kevéske őrölt pirospaprikával pedig a ,,habot a tortára,,. A már kisült krumplival összekevertem, és kész. Lehet tálalni, savanyúsággal vagy kompóttal is mennyei szerintem. 🙂 (Én most a kis első kovászos uborkámmal tálaltam, mivel Nyár van. 🙂 )

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emilia Mátray says: (előzmény @Emilia Mátray)

    Kedves Gábor!

    Köszönöm a sorait.
    Ám nem szeretem azt , hogy megsértett azzal ,hogy
    össze -vissza irkáltam minden butaságot !
    No ! És ? Én nem az internetről írtam le a
    receptet! Ez tévedés!
    Az őseim nagy része meg Erdélyben élt!
    Sőt később a Gundel étterem tulajdonosaként a
    Brassói apró pecsenye elkészítéséhez / bocsi ! /
    jobban is érthetett , mint Ön !

    Én még sosem hallottam Önről, hogy szakértője
    vagy oktatója lenne a szakács tudománynak!
    És én is feltételezem , hogy Ön írta le az
    internetről a receptet!
    Én nem ajánlom Önnek,és nem biztatok senkit,
    hogy próbáljon hiteles forrásból tájékozódni!
    Ön túl elfogult a szakács tudományával , ha
    egyáltalán tudománynak is nevezhető !
    Én sem akarok senkit megsérteni /Önt sem!/
    de elég hiányos lehet a szakmai tájékozottsága ,
    tudása!
    Arra meg kíváncsi vagyok, hogy hol jeleskedik
    akár szakácsként ,akár szakértőként!

    Üdvözli :E M.

  2. Kedves Emília!

    Magam 30 éve ezt tanítom, több kevesebb sikerrel. Amit Ön leírt, az biztos, hogy egy nagyon finom étel, de a Brassói aprópecsenyéhez vajmi kevés köze van, mondhatnám az ég világon semmi. Ezért nem szeretem az ilyen fajta blogokat, mert mindenki irkál össze-vissza minden butaságot, és egyesek ezt komolyan veszik, mert le volt írva.. Nem is tudom, hogy mi ütött belém, hogy egyáltalán kommenteltem, hisz pont ezért nem szoktam..kérem ne az internetről tájékozódjanak elsősorban, vannak kiváló szakkönyvek, tankönyvek, amiből meg lehet tudni az eredetihez legalábbis közel álló recepteket, elkészítédi technológiákat. Mégegyszer szeretném kihangsúlyozni, az alább leírt ételek lehetnek nagyon finomak, ízletesek, de standard módozatot csak akkor teszünk étlapra, ha ahhoz minden jóminőségű alapanyag és technológiai feltétel adott. Mint ahogy nem nevezzük Bécsi szeletnek a sertés, pulyka, stb. állatok különböző részeiből készült rántott húst, kivétel a borjú, vagy hogy a Palóc leves alapja a zsenge ürü hús.., ennek ellenére megtaláljuk különböző étlapokon mindenféle apróhúsból elkészítve..ezért bíztatok minden bloggert, hogy mielőtt bármit leír, próbáljon meg hiteles forrásból tájékozódni. Magam pedig próbálom visszafogni, hogy soha többé ne kommenteljek szakmailag helytelen hozzászólásokat. Nem akartam senkit megsérteni, tudom, hogy sok igazság létezik, de van ami alap.

  3. Emilia Mátray says: (előzmény @Tóth Gábor)

    Kedves Gábor!

    Az eredeti brassói apró pecsenyébe kell
    paradicsom és zöld paprika is !
    Csak oda kell figyelni az elkészítésére .
    Üdv : E M .

  4. Emilia Mátray says:

    Kedves Nikoletta !

    Bocsi ! De az eredeti Brassói pecsenye nem így
    készül! Az igaz ,hogy ahány ház, annyi szokás
    Füstölt szalonna sem kell bele ! Akkor már nem
    nem nevezzük brassóinak !

    Nyersanyagmennyiség

    Fele marha és fele sertés apró hús /színhús /
    Zsír tetszés szerint , ahány személyre készül.
    Vöröshagyma , fokhagyma , paradicsompüré ,
    /vagy friss/zöldborsó,zöldpaprika,fehér bor,só
    törött bors,kakukkfű ,őrölt paprika.Zöld, vágott
    petrezselyemmel,paradicsom, karikákkal ,zöld
    saláta alátéttel /gusztusos/sült szalma
    burgonyával tálaljuk.
    Jó étvágyat!

  5. Éva Dallos Bihari says: (előzmény @Katalin Forintos)

    Én pont ma csináltam magamnak Brassói aprópecsenyét, én így szeretem: lapockából apró kockákat vágok, csak zsíron először megforgatom, fehéredésig, akkor öntök alá egy kis vizet, sózom, jól megfokhagymázom, összekeverem és fedő alatt párolom. Többszőr átkeverem, ha kell még egy kis víz. Amikor majdnem puha leveszem a fedőt, egy ki borssal megszórom. Eközben az apróra vágott krumpli is megsül és összekeverem őket. Nekem így izlik, de nagyon.

  6. Katalin Forintos says:

    Sokféle receptje létezik. Ahány ház, annyi szokás. mi a szárazabb, sült krumpli, sült hús, sült szalonna összeforgatva verziót szeretjük. A blog írójának csak annyit üzennék, hogy attól, hogy esetleg Brassóhoz mégis köze lenne az ételnek, még lehet magyaros étel. Mivelhogy.

  7. Pontosan, Gábor. Ahogy Huszár Zoli írta. Pont ma jártam úgy, hogy rendeltem ebédet, már nem először tőlük. Hentestokányt. Hát nem összelecsózták azt is? Nem eszem meg a lecsót, nem én! Aztán fordítottam, mondom a lecsósat egye a férjem, én meg megeszem a pörköltnokedliját…))) Könyörgöm, miért erős egy pörkölt, amihez nincs odaírva hogy erős és miért tesznek bele babérleveleket?!

  8. Tóth Gábor says:

    Ez így egy lecsós párolt hús, de semmiképpen sem Brassói aprópecsenye..Az igazi Brassóiban nincs helye paradicsomnak és paprikának, és valóban frissen sütéssel készül..

  9. Szürti János says: (előzmény @Huszár Zoli)

    Oda írta, Összepirítja. Tehát szinte lesütve,de szaft is kell. Igen frissen jó.

  10. Szürti János says:

    Ez így jó.Sok fokival. Nyammm.

  11. Huszár Zoli says:

    A Brassói aprópecsenye az a frissensült kategóriába tartozik,vagyis oda kéne,hogy tartozzon – a leírtak pedig egy párolási folyamatot mutatnak be…Az összetevőkről már ne is beszéljünk…. Szűzpecsenye,só,bors,sok zúzott fokhagyma és majoranna ,és bő zsírban sült kocka burgonya /modern tepsis elfogadható ,de nem piritott krumpi,mint a legtöbb étteremben! Bocs!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!