angyalgalushka

Gombapörkölt tejfölösen

Emlékszem, általános iskolában mennyire szerettem a gombákról szóló tananyagot. Hogy melyik élőlény a legnagyobb a Földön? Hát a GOMBA! ,,Nem az elefánt?,, ,,A gomba, azért mert a gombafonalak a föld alatt kilométerekre is elnyúlnak.,, Azt hiszem ez volt a válasz. 🙂 S hogy sem nem állat sem nem növény (mert nem fotoszintetizál, nincs zöld színteste). Ezek a dolgok teljesen elvarázsoltak -még ma is. 

És itt a piacon pedig már oly’ rég óta kerülgetem azt a gombaárust, akinek mindig olyan szép áruja van, most szépen megálltam, és vásároltam egy jó fél kiló fehér csiperke gombát. 🙂 Pörköltet terveztem mára belőle, jó tejfölösen, és kész a kovászos uborkám is, ha nem is a legszuperebb lett (első), de egész ehető, mondjuk lehetne sósabb. Na majd legközelebb. 🙂

Találtam egy jó 3/4 doboz még Otthonról hozott nokedlit a fagyasztóban, hát kiolvasztottam, és tökéletes körete lett a gombapörköltnek és a kovászos uborkának.

 

  • a nokedli (kb. 2 adagra való)
  • 500 g csiperke gomba
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2-3 ek. olíva olaj
  • 5-6 db karika kolbász
  • só, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika -ízlés szerint
  • 1 kis pohár tejföl
  • Kevéske víz, majd amikor összeesett kicsit a gomba, felöntöm még annyival hogy ellepje

A gombákat megtisztítottam, felvagdaltam, félretettem. A hagymát is feldaraboltam, nem apróra, csak úgy gyorsan, hogy ne csípje ki a szemem, rálocsoltam az olajat, mellé dobáltam a kolbászkarikákat, és elkezdtem pirítani. Miután közepesen megpirult hozzáadtam a feldarabolt gombát, és pici vizet adtam hozzá. Jól elkavartam, és addig főztem így, míg kicsit összébb nem ment a gomba. Ha ez megtörtént, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, majd sóztam-borsoztam, paprikáztam, és hagytam rotyogni. Ha kellően elfőtte a vizét, hozzákanalaztam a tejfölt, és gyorsan elkavartam a pörkölttel. Ha kevésnek bizonyul a vize, lehet picit adni még hozzá, rottyan egyet, és kész is. 🙂

Szerencsére a nokedlivel nem volt gondom, mivel az házi, Anyukám-féle jászkiséri nokedli, csak úgy sárgállott az ,,aranytojástól,,. (A házi kapirgálós tyúk tojását hívom aranytojásnak.) 🙂

Savanyúnak pedig a nyár slágere: a kovászos uborka: uborka, kapor, só, víz, kovászolt zsemle (Panificio il Basilico), és 2 db fokhagymagerezd. 🙂

        

 

Facebook-on is és az Instagram-on is fellelhető vagyok. 🙂 Kellemes főzőcskézést, sütögetést kívánok.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!