Netes böngészéseim által bukkantam ennek a fantasztikus süteménynek a receptjére, mivel nagy túrófanatikus vagyok, olyan nem lehetett, hogy ne kóstolhassam meg az eredeti Rákóczi-túróst, amely némiképp eltér a cukrászdákban kapható verziótól. Aki kedvet érez egy kis régi ízre, nem fog benne csalódni, ezt garantálom. A töltelék összetétel kicsit furcsa volt nekem első olvasásra, mivel zsemle belét is tartalmaz a recept szerint, de amikor megkóstoltuk, hát ez valami mennyei 🙂
Lássuk tehát:
Rákóczi-túróslepény (eredeti recept)
Tésztája:
-25 dkg liszt
-12 dkg vaj
-2 tojás sárgája
-1 csapott kiskanál sütőpor
-1 csipet só
-6 dkg porcukor
-10 dkg tejföl
Tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd pihentetjük, nyújtjuk, és elősütjük kb. 175 fokon.
Töltelék:
-50 dkg rögös túró
-15 dkg cukor
-3 tojás sárgája
-20 dkg tejföl
-2 zsemle
-5 dkg édes morzsa
-4 dkg mazsola
-2 tojás fehérje
Túrót a cukorral, sárgájával, tejföllel, és a morzsával, mazsolával jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a habbá vert fehérjét, és a meghámozott, felkockázott zsemléket. Ráterítjük az elősütött tésztára, sütjük kb 180 fokon 30 percig.
Ez idő alatt felverjük a
Tetejére csillagcsővel rácsozandó:
-3 tojás fehérjét
-14 dkg cukorral
majd a kb. 100 fokra visszavett sütőbe a hab pirulásáig visszatoljuk.
A kisült lepény tetejére a rácsok közé két kiskanál segítségével pedig:
-baracklekvárt, vagy
-ribizlilekvárt kanalazunk.
Szeleteljük, tálaljuk, jó étvágyat kívánunk 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: